Тайно счетоводство и подкупи на държавни служители за големи европроекти

1
Разследването на Биволъ, след което арестуваха Димитър Стоянов
Разследването на Биволъ, след което арестуваха Димитър Стоянов

Тайно счетоводство на консултантски фирми повдига съмнения за давани подкупи на държавни служители, за да придвижат безпроблемно големи европроекти, сочи разследване на сайта Биволъ.

По време на това разследване бяха арестувани двамата журналисти Димитър Стоянов и Атила Бару.

Счетоводната документация на свързаните фирми „Рила Консулт“ ЕООД, „Европрограмконсулт“ ООД, „Ем Консулт Финанс“ ЕООД, „ЕС Енерджи Проджект“ ЕООД и „Лиан Консулт Сървисиз“ ЕООД разкрива раздадени комисионни на обща стойност 4 027 280 лв. 

В тайното двойно счетоводство са отбелязани детайлно всички приходи и разходи на консултантските фирми за заплати, офис, коли, оставащата печалба и специална колона „Комисионна“. В нея бенефициентите са обозначени в повечето случаи с малко име, съкращение или с името на институцията.

През декември 2013 г. в отчета е отбелязано "Кмет Вн. - 45 000", през март 2014 г. - "Кмет Вн. - 16 185". Месец по-късно като комисионна е разписано "Вн - км. - 35 000", а през септември "Видин -к – 10 000".

В същото време „Рила Консулт“ изпълнява проект  „Осъществяване на външна техническа помощ за подпомагане на Община Видин при изпълнението и управлението на проект „Рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационната системи във Видин, България” на стойност 497 000 лв.

Освен "Кмет Вн.", в отчетите се появява и "Вн Станислава – Видин одит". Първо през декември 2013 г., когато е записано числото 5 200. Пак тогава е разписано "Станислава – Видин упр – 9 920". През март 2014 г. в отчета фигурира "Станислава Вн – 5 705", после през април "Станислава одит Вн – 7 750" и "Станислава тех пом Вн – 13 520", а през юли 2014 г. е записано "Станислава Вн – 8 000"

В графата "Комисионни" фигурира още от месец май 2014 г. "Станислава МОСВ писане на процедури - 6000", а през септември са отчетени 23 705 на "Станислава МОСВ климат и дифузни". През декември са начислени още 10 000 на "Станислава, одит МОСВ". Лицето е получило общо 89 800 комисионни.

"Станислава МОСВ климат и дифузни"вероятно се обяснява с проекта „Проучване и оценка на въздействието на дифузните източници на замърсяване върху състоянието на повърхностните води“ с участието на „Европрограмконсулт“ ООД, за който МОСВ плаща 487 000 лв.

Освен това същата консултантска фирма е сключила договор с МОСВ за „Разработване на национална програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване функциите на почвата“ за 139 500 лв.

Междувременно „Рила Консулт“ ЕООД, част от съзвездието консултантки фирми, изпълнява проекта „Оценка на натиска и въздействието върху повърхностните и подземните води от изменението на климата и оценка на наличието на вода за икономическите сектори”, за което МОСВ плаща 607 000,00 лв.

Изпълнението на тези проекти може би има връзка с "МОСВ зам – 32 812" и "Зам. МОСВ – 32 810", разписани в графа "Комисионни" в счетоводната документация.

„Рила Консулт“ изпълнява още проекта „Външна техническа помощ за подпомагане на Община Севлиево при управлението на проект „Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на гр. Севлиево“, от МОСВ. Той е на стойност 523 000 лв. за 18 месеца.

Договорът за проекта е сключен на 12.08.2013 г. а през януари 2014 г. е отчетена комисионна "МОСВ Севлиево – 33 000". Същият месец е отчетена и "Глоба Севлиево 52 300". През юни 2014 г. в отчета се появява "Севлиево – 10 000", а през август "Иво – договаряне Севлиево – 2000".

„Рила Консулт“ изпълнява и два проекта по Програма за развитие на селските райони, финансирана от Държавен фонд "Земеделие" за община Етрополе. По това време под формата на комисионна са записани "Етрополе ДФЗ – 15 000 лв"

В графа "Комисионни" са отчетени пари и към големи строителни фирми като „Главболгарстрой“, „Джи Пи Груп“ и „ИСА 2000“. Те са били изпълнители на големи проекти за строителство на обща стойност стотици милиони лева.

Според Биволъ лицата, които контролират консултантските фирми и движат проектите, са Татяна Бисерова Хаджиева-Делибашева, Петър Елен Петров и Лиляна Михайлова Зортева-Статева.Тримата са получили по над 500 000 лв. за период от 16 месеца.

Татяна Делибашева и Петър Елен Петров станаха публично известни покрай трагедията в Хитрино, след като фирмата им „Европрограмконсулт“ спечели обществена поръчка за 270 000 лв., за да напише анализ за бъдещите разходи и ползи от инвестиционните проекти в пострадалата от взрива община.

За Лиляна Зортева се знае, че е била юридически консултант на вестник "Торнадо" и е съпруга на Павлин Статев, посочва "Биволъ".

Според разследването на Биволъ фирмите на Татяна, Лиляна и Петър не са самостоятелни играчи, а са под контрола на компанията "Джи Пи Груп", свързвана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Например фирменият офис на „Рила Консулт“ се намира бул. "Черни връх" 59А, където е централата на „Джи Пи Груп“ и също така и седалището на пенсионноосигурителното дружество на „Лукойл“.

На бул. "Черни връх" 59 се намира и общата фирма на Петър Елен Петров с Татяна Делибашева - „Алфа Билд Пропъртис". Там е и обединението „Енерджи Консулт“, управлявано от Татяна Делибашева.

Лиляна Михайлова Зортева пък участва в комисията за оценяване на офертите за третия лъч на софийското метро през 2015 г. Тогава един от печелившите е консорциум между „Джи пи груп“ и „Станилов“ за участък на стойност 93,89 млн. лв. без ДДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Дъще, взимаш ли бело?!?
- Не, майко, защо?
- Щото режеш лука с личната си карта.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари