Тайни рецепти за кисело зеле от Северозапада

3
Тънкости при приготвяне на домашно кисело зеле
Тънкости при приготвяне на домашно кисело зеле Видео: NOVA

Тънкости при приготвяне на домашно кисело зеле

Зимата почти дойде и не трябва да забравяме, че точно сега е моментът да сложим зелето в бидоните. Цената му тази година надхвърля лев за килограм, но пък всички сме чували за чудните качества на зелевия сок и за вкусотиите, които се приготвят от зелевите листа. Биляна Борисова разказва какви са тънкостите при приготвянето на киселото зеле.

Всяка година Галка Димитрова от монтанското село Студено буче подготвя два бидона със зеле за зимата. Произвежда го сама в градината у дома.

Домашното зеле е най-добро, защото е по-леко, плътността не е като на купеното. То има голяма плътност и самото зеле по-бавно втасва”, каза жената, цитирана от NOVA.

В бидона се побират около 15 зелки.

Хубаво почистваме от листата. Прави се разрез на всяка зелка и в нея се поставя морска сол. Слагам корен от джинджифил, корен от хрян и 2-3 кочана царевица. Моят мъж го претака поне един месец всеки ден”, обясни Галка Димитрова.

Актрисата Мария Каварджикова предлага и своята рецепта без претакане. За целта, след като сме наредили и солили зелето, трябва да завием бидона с найлон и около гърлото му да се навие тиксо. Завива с одеяло или чувал. Така стои 40 дни и резултатът според нея е отлично втасало зеле с бистър сок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Мунчо
    Може да се претаква и през ден, дори през два. Важното е да има сол - нито много нито малко. Водата, с която се покрива зелето трябва да е солена на вкус, но не прекалено. Може без никакви добавки. За цвят може да се сложи червена зелка или нарязано на парчета червено цвекло.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари