Опасен ли е новият вариант на коронавирус?

0
Новините за новия вариант на вируса, обозначен като B.1.640.2, се позовават на изследвания на френския медик и инфекционист Дидие Раул
Новините за новия вариант на вируса, обозначен като B.1.640.2, се позовават на изследвания на френския медик и инфекционист Дидие Раул

От няколко дни медиите алармират за нов вариант на коронавируса, открит във Франция, който имал още по-опасни качества от известните досега

 Какво се крие зад тази новина и кой е първоизточникът на тревогата? Отговорите дава Дойче Веле.

Новините за новия вариант на вируса, обозначен като B.1.640.2, се позовават на изследвания на френския медик и инфекционист Дидие Раул. В родината си Франция той е силно оспорвана личност, включително и поради това, че беше лекувал пациенти с Ковид-19 с помощта на медикамента срещу малария хидроксихлорохин, който беше пропагандиран известно време и от бившия американски президент Доналд Тръмп.

Съмнителна слава

Въпросният медикамент обаче е доказано безполезен срещу Ковид-19. Поради това Раул беше официално санкциониран с мъмрене от Френската лекарска камара в началото на декември 2021 - това е последното най-строго дисциплинарно наказание преди временната или постоянна забрана за упражняване на лекарската професия.

Съобщението на Дидие Раул за „новия“ вирусен вариант освен това е предварителна публикация (Preprint), която не е била подлагана на експертна оценка от други учени. Раул е обвиняван и за това, че в основания от него Институт за инфекциозни болести към университетската клиника в Марсилия (IHU Méditerranée Infection) е нарушавал правилата за провеждане на клинични изследвания - и то точно във връзка с Ковид-19. Срещу лекаря в момента разследва и прокуратурата на Марсилия, а той е бил принуден да напусне директорския пост в института. Дали неговото проучване за новия вирусен вариант, в което участват и други изследователи, отговаря на научните стандарти, предстои тепърва да бъде изяснено.

Отсега обаче се знае, че Дидие Раул се ползва с огромна популярност в средите на онези хора във Франция, които отричат коронавируса. Славата му не избледня дори и тогава, когато се разбра, че много от прогнозите му излязоха неверни. Така например той обявяваше, че пандемията ще приключи много бързо, както и това, че няма смисъл човек да се ваксинира срещу коронавируса, защото заболяването не било смъртоносно. Вместо това д-р Раул обвиняваше фармацевтичната промишленост в машинации и предупреждаваше за някакви неизвестни странични ефекти от ваксините.

Въпросният „нов“ вирусен вариант, за който алармира д-р Дидие Раул, всъщност изобщо не е нов. Още през ноември Световната здравна организация (СЗО) обяви групата, към която спада тази мутация, за „наблюдавана“. Това обаче е най-ниската степен в класификацията на СЗО. По-опасните варианти на вируса се определят като „заслужаващи интерес“ и „будещи тревога“. Всеки вирусен вариант, който от „наблюдаван“ не се изкачи в споменатите по-опасни категории, по-късно се изличава от списъка на СЗО за мутациите под наблюдение.

"Не си заслужава да се тревожим"

Германският вирусолог Йорг Тим заяви в отговор на запитване от страна на обществено-правната германска медия АРД, че мутацията B.1.640.2 не е успяла да се наложи над Делта варианта във Франция, което се счита като „силен индикатор“ за това, че тя не е по-опасна. Според Тим, никой не очаква, че въпросният вирусен вариант може да предизвика сериозни проблеми.

Вирусологът Том Пийкок от Imperial College в Лондон, който е сред водещите изследователи на вирусните мутации в света, написа в Туитър, че въпросният нов вариант „в момента не притежава никакъв потенциал, който да поражда тревога“. Според него, не си заслужава изобщо да се тревожим от този вариант на коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари