СЗО решава за най-висока степен на тревога заради маймунската едра шарка

0
Регистрирани са близо 15 400 случая в 71 държави
Регистрирани са близо 15 400 случая в 71 държави

Регистрирани са близо 15 400 случая в 71 държави

Експерти по маймунска едра шарка обсъдиха в четвъртък дали Световната здравна организация трябва да класифицира епидемията като извънредна ситуация за здравето в световен мащаб - най-високата степен на тревога, която може да обяви.

Провежда се второ заседание на комитета за извънредни ситуации на СЗО, за да се разгледа влошаващата се ситуация, при която по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ са регистрирани близо 15 400 случая от 71 държави.

От началото на май се съобщава за рязко увеличаване на случаите на заразяване с маймунска едра шарка извън страните от Западна и Централна Африка, където заболяването отдавна е ендемично.

На 23 юни СЗО свика извънреден експертен комитет, който да реши дали маймунската едра шарка представлява така наречената "извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение" (PHEIC) - най-високото ниво на тревога на здравната агенция на ООН.

Но мнозинството посъветва генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус да не предприема тази стъпка, тъй като ситуацията не е достигнала необходимия за това праг.

Второто заседание беше свикано, след като миналата седмица броят на случаите нарасна и се разпространи в още шест държави.

От СЗО потвърдиха, че срещата, която се провежда при закрити врата, продължава.

Ако комитетът уведоми Тедрос, че епидемията представлява PHEIC, той ще предложи временни препоръки за това как по-добре да се предотврати и намали разпространението на болестта и да се управлява глобалната реакция в областта на общественото здраве.

Няма, обаче, график за това кога резултатът ще бъде оповестен публично.

Комитетът разглежда последните тенденции и данни, доколко ефективни са контрамерките и отправя препоръки за това какво трябва да направят държавите и общностите, за да се справят с епидемията.

Независимо от решението на комитета за PHEIC, "СЗО ще продължи да прави всичко възможно, за да подкрепи страните да спрат предаването на инфекцията и да спасят човешки животи", заяви Тедрос на пресконференцията.

Той заяви, че СЗО валидира, набавя и изпраща тестове в множество държави, но каза, че един от най-мощните инструменти в борбата с маймунската едра шарка е информацията, съобразена със засегнатите общности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    fas
    Най-високата степен на тревога е, че не излязохте със становище, че хомосексуализмът е болестно състояние, че трябва да бъде забранен, защото се доказа, че той е причинител на тази "болест"! Защо не тръгнете срещу лгбт?!
  • 4
    3
    Истината
    Съдия Сузана Занда от второинстанционния апелативен съд във Флоренция, Италия, възстанови на работа психолог, който бил уволнен заради отказа му да се „ваксинира“. В мотивите си съдията, позовавайки се на предоставените научни данни, критикува натрапването на „експерименталните ваксини“ и подчертава, че потенциално вредните им ефекти „не са напълно известни“. Сред документите по делото са и доказателства, че тези инжекции са (цитирам) „толкова инвазивни, че проникват в клетъчното ядро и променят ДНК на хората, които са ваксинирани“. В края на решението си съдия Занда пише: „След опита от нацизма и фашизма не можем да жертваме отделния индивид заради колективния интерес.“
  • 6
    2
    juyt
    Бла, бла. Но не се казва, че е предизвикана от хомосексуални. А защо СЗО не казва, че хомосексуалността е болест в случая и трябва да се прекрати, щом е вредна, а?! Ауу, лгбт на сащ защитават..
  • 10
    1
    Да ви ЕПМ!
    Коя е и каква точно ми се пада частната СЗО, че да решава нещо, свързано с моя живот?!! Ай, ебете си майките и си бъркайте по гейските дупки осрани!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари