СЗО препоръчва трета доза КОВИД ваксина за по-възрастните хора

0
"Препоръката е хората, които са с компрометиран имунитет, да получат допълнителна доза", уверяват специалистите
"Препоръката е хората, които са с компрометиран имунитет, да получат допълнителна доза", уверяват специалистите

Експертна група на Световната здравна организация (СЗО) препоръча допълнителна доза от одобрените от организацията ваксини срещу Ковид-19 за хората с "умерено или тежко компрометиран имунитет", съобщи АФП

Специалистите подчертаха, че препоръката им не е за трета доза ваксина за цялото население, за което организацията продължава да препоръчва мораториум до края на годината, за да достигнат ваксините до страните, където ваксинацията остава на ниски нива, информира БТА.

"Препоръката ни е хората, които са с компрометиран имунитет, да получат допълнителна доза", за да се повиши имунният им отговор до нужните нива на защита, които да ги предпазят от тежки форми на инфекцията, изискващи хоспитализация или причиняващи смърт", обясни д-р Кейт О'Браян, директор на отдела по имунизации на СЗО.

"Тази трета доза трябва да е отдалечена с един до три месеца от втората", уточни тя.

Същата експертна комисия обяви, че трета доза е нужна за хора на възраст на и над 60 г. за ваксинираните с китайските ваксини срещу Ковид-19 на компаниите "Синовак" и "Синофарм".

СЗО одобри двете РНК ваксини на "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех", китайските ваксини на "Синовак" и "Синофарм", както и препаратите за защита от Ковид-19 на "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън". /АКМ/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари