Смехотворната здравна организация

1
Всякакви шарлатански теории, непотвърдени или даже отхвърлени от науката, могат да претендират, че са част от традиционната медицина
Всякакви шарлатански теории, непотвърдени или даже отхвърлени от науката, могат да претендират, че са част от традиционната медицина

Всякакви шарлатански теории, непотвърдени или даже отхвърлени от науката, могат да претендират, че са част от традиционната медицина

Световната здравна организация призова страните да интегрират традиционната и научната медицина в своите национални здравни системи, пише news.bg.

"Традиционната медицина има огромен принос за човешкото здраве и има огромен потенциал", каза председателят на СЗО Тедрос Гебрейсус, като уточни, че тя "не е нещо от миналото".

Това изявление идва в контекста на факта, че разходите за традиционна медицина не се покриват от здравните каси или от застрахователите в същата степен, както тези за "конвенционална" медицина. Тоест, призивът може да доведе до промени във финансовия аспект на съвременната медицина. Но в действителност това е по-маловажната част - същественото е друго.

Преди всичко, нека да изясним какво означава терминът "традиционна медицина". Според дефиницията на самата СЗО, това е "съвкупността от знания, умения и практики, основани на теории, вярвания и опит, характерни за различни култури, независимо дали са обясними или не, които се използват за поддържане на здравето, както и за превенция, диагностициране, подобряване или лечение на физически и психически заболявания". С други думи, това са емпирично натрупаните лечебни познания от преди ерата на съвременната медицина, които обаче не са били изцяло изместени от нея.

Така. На пръв поглед, ако нещо е било ефективно преди развитието на науката и технологиите, би следвало да е ефективно и в днешно време. И да не се конфронтира с науката и технологиите, а те да го "верифицират" като надеждно средство (в случая, за лечение и/или профилактика). Още повече, самата "модерна" медицина в немалка степен стъпва върху "традиционната", като я надгражда, благодарение на редица научни и технически открития.

Къде тогава е проблемът?

Да се върнем на "верифицирането" от страна на науката. Всякакви шарлатански теории, непотвърдени или даже отхвърлени от науката, могат да претендират, че са част от традиционната медицина. И да бъдат финансирани наравно с истинската. А което е още по-страшно - и да бъдат възприемани наравно с нея. Защото посланието на СЗО на практика легитимира всичко, което може да влезе под шапката на понятието "традиционна медицина". Например хомеопатията. Или уринотерапията.

И тогава става страшно. "Кутията на Пандора" се отваря за всякакви практики - утвърдени, недоутвърдени, ефективни, безполезни и даже вредни. Легитимирани не от кого да е, а от смятаната за най-авторитетна международна организация в областта на медицината.

На практика една препоръка поставя в риск живота и здравето на милиони хора по света. Най-вероятно, от недомислие - поне аз в случая не бих търсил конспиративни обяснения.

А като стана дума за конспирации, някак си веднага се сещаме за пандемията от COIVD-19 - тогава изобилстваше от такива. И СЗО не само, че не успя да ги тушира, ами сама даде храна за някои от тях - например, с противоречивите си позиции дали маските предпазват от вируса, или не.

Въобще, медицинските конспирации (такива съществуваха и преди ковид пандемията) много лесно могат да доведат до разпространението на практики с претенцията за "традиционна медицина". И ако някои от тях са смешни, но безобидни, други могат да се окажат много опасни.

В такава ситуация как може да се предотврати вкарването на антиваксърството (не само срещу ковид ваксините, а изобщо) в графата "традиционна медицина"? Особено предвид факта, че самите ваксини са продукт на модерността, и традиционно човечеството се е лекувало без да прибягва до тях... Да, получава се връщане към "традициите", но следва да уточним, че същите "традиции" включват доста по-ниска продължителност на живота и доста по-висока смъртност от заболявания, които днес смятаме, че сме ги победили окончателно.

Да, традиционната медицина е гръбнакът на множество медицински постижения, както сочи самата СЗО. Което означава, че безспорните ѝ практики са признати за традиционна медицина. И единственото, което е нужно, е да бъде призната и в нейната финансова страна. Конкретно в нашия, български случай, това би означавало разходите за (сваряването на домашна) ракия да се покриват от Здравната каса. Ох, размечтах се...

Затова да се върнем на Смехотворната, пардон, Световната здравна организация. След призива за традиционната медицина идва сериозна обществена реакция, която я принуждава да се съгласи, че "това послание можеше да бъде по-добре формулирано". Какво по-голямо признание, че тази организация е станала за посмешище? Ама ние това го разбрахме още при ковид пандемията. Или по-рано...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари