СЗО: Нова пандемия заплашва със зараза десет милиона души до 2050 година

0
Експертите посочват, че 700 000 души ежегодно стават жертви на особено устойчиви видове бактерии
Експертите посочват, че 700 000 души ежегодно стават жертви на особено устойчиви видове бактерии Снимка: iStock

Експертите посочват, че 700 000 души ежегодно стават жертви на особено устойчиви видове бактерии

Американски учени предупредиха за нова глобална заплаха, свързана с разпространението на супербактерии, съобщава „Сайънс Алерт“, цитиран от БГНЕС.

700 000 души по света ежегодно стават жертви на особено устойчиви видове бактерии. СЗО допуска, че до 2050 г. броят на хората, заразени с вредни микроорганизми, може да достигне 10 милиона.

Експертите посочват, че поради твърде честата употреба на антибиотици, особено в животновъдството, много бактериални инфекции, включително щамове на гонорея, туберкулоза и салмонела, са станали много трудни и понякога невъзможни за лечение.

Както отбелязва професорът по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего Стефани Стратди, на фона на пандемия и неконтролиран прием на антибиотици, светът може по-бързо да се сблъска с агресивността на нов патогенен организъм.

"За разлика от COVID-19, който се появи внезапно, кризата със супербактериите назрява постепенно. Тя вече е пандемия. Това е глобална криза и поради COVID ситуацията се влошава", каза професорът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари