СЗО: Коронавирусът все повече ще се разпространява в Европа

0
В Централна Европа, Балканите и балтийските държави заболеваемостта, приеманията в болници и смъртността сега са сред най-високите в света
В Централна Европа, Балканите и балтийските държави заболеваемостта, приеманията в болници и смъртността сега са сред най-високите в света Снимка: БТА

"Разпространението на коронавируса в Европа се увеличава в повечето страни на континента и тази тенденция ще продължи и през следващите седмици"

Това заяви в интервю за TACC Ханс Клюге, директор на Регионалното бюро за Европа на Световната здравна организация (СЗО).

За съжаление разпространението на инфекцията се увеличава в повечето страни от Европейския регион, което води до увеличаване на ежедневния брой на [инфекции] и смъртни случаи. И ние смятаме, че тенденцията за следващите четири седмици е увеличаване на тези нива. Но това може да се промени, ако ваксинациите се справят по-бързо, ако хората използват повече защитни маски“, подчерта белгиецът, цитиран от  Агенция Фокус

Третата вълна от новия коронавирус вече дойде в Европа и се развива с различни темпове в страните от Общността, призна Европейската комисия. За да се справи с нея, в Европа трябва да се ускорят ваксинациите, казва Клюге.

Имаме страхотни данни от Израел. Разбира се, те са предварителни, но можем да видим, че когато 60% от населението е ваксинирано, всички показатели започнаха да се подобряват: по-малко инфекции, хоспитализации и по-малко смъртни случаи. Това е много добра новина и ние виждаме същите предварителни данни от Великобритания. Заключението е: ваксините работят и спасяват животи“, увери експертът.

В същото време Клюге не се ангажира да прогнозира края на пандемията. „Аз съм и оптимист, и реалист, не виждам песимистичен сценарий. Но трябва да се отбележи, че няма 100% оптимистичен сценарий. Тъй като оптимистичният сценарий е краят на епидемията, а дали краят е близо или все още далеч, засега не знаем“.

Повече от 20 000 души в региона умират всяка седмица от коронавируса, според Европейската служба на СЗО, брой по-висок от миналогодишния. Най-сериозната ситуация се е развила в частите на региона, които успешно са се справили с COVID-19 през първата половина на 2020 г. В Централна Европа, Балканите и балтийските държави заболеваемостта, приеманията в болници и смъртността сега са сред най-високите в света. Въпреки това 48 от 53 държави или територии съобщават за идентифицирането на британския щам B.1.1.7, който постепенно става преобладаващ в Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук