Свръхсилни улични наркотици са убили над 50 души на Острова

1
Статистиката е за последните 6 месеца
Статистиката е за последните 6 месеца

Статистиката е за последните 6 месеца

Свръхсилни улични наркотици, по-силни от хероина, се свързват с най-малко 54 смъртни случая в Обединеното кралство през последните шест месеца, съобщи BBC, цитирана от БНР.

Всички смъртни случаи се свързват със синтетични опиоиди, наречени нитазени, за които експертите се опасяват, че се произвеждат в лаборатории и след това се внасят в Обединеното кралство от Китай.

Общата бройка на починалите вероятно е много по-голяма, след като от Националната агенция за борба с престъпността казаха, че още 40 случая очакват по-нататъшно разследване. Британското правителство планира да класифицира 15 нови синтетични опиоида като лекарства от клас А.

Нитазените за първи път влязоха в новините в Обединеното кралство през 2021 г., когато 18-годишен пациент беше лекуван от нефатално предозиране. Експертите казват, че новите наркотици могат да бъдат по-силни както от хероина, така и от фентанила, друг синтетичен опиоид, който е водещ убиец в САЩ, допринесъл за 75 000 смъртни случая миналата година.

Агенцията е убедена, че нитазените се произвеждат в незаконни лаборатории в Китай и често влизат в Обединеното кралство дори с пощенски пратки.

В повечето случаи след това нитазенът се смесва с хероин от организирани банди, което прави наркотиците, продавани на улицата, още по-силни и смъртоносни. Някои експерти смятат, че има пряка връзка между наличието на нитазени и забраната за събиране на опиумен мак в Афганистан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари