Свинското месо поскъпна предпразнично

0
Едва 30% от месото в магазините у нас е българско производство
Едва 30% от месото в магазините у нас е българско производство

Едва 30% от месото в магазините у нас е българско производство

Свинското месо в магазините у нас започна да поскъпва в началото на декември. Всъщност, средно с около 10% е поскъпнало свинското месо напоследък, казва Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство. Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините месно стоки на витрината в магазините.

"Има леки затруднения в доставките през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и доставките стават по-бавно. И като добавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение на цените на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на тяхното месо, което потребителите купуват в магазинната мрежа", обясни Славов, цитиран от БНР.

Едва 30-35% от месото в магазините у нас е българско производство. Останалото е вносно, основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

По думите му, свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-малкото защото стига до магазинната мрежа много по-прясно.

В тази връзка Явор Григоров - месар и собственик на магазин в центъра на Варна, който работи изцяло с българско свинско от околностите на Варна - коментира, че вносното свинско месо пътува няколко дни от чужбина, а докато стигне до магазините може да минат и 7-8 дни, което намалява и качеството на месото.

А Венцислав Славов от Асоциацията за промишлено свиневъдство допълва, че друга причина за по-добрия вкус на българското свинско месо е фактът, че фуражите, с които се хранят прасетата, са произведени основно в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари