Световната банка ще проучва къде да има геотермална централа у нас

0
Росен Христов подписа споразумение със Световната банка за предоставяне на консултантски услуги за развитие на геотермалната енергия у нас
Росен Христов подписа споразумение със Световната банка за предоставяне на консултантски услуги за развитие на геотермалната енергия у нас Снимка: Министерство на енергетиката

Росен Христов подписа споразумение със Световната банка за предоставяне на консултантски услуги за развитие на геотермалната енергия у нас

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и постоянният представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия Лесех Мелгаард днес подписаха споразумение за предоставяне на консултантски услуги за развитието на геотермалната енергия в България. През следващите 24 месеца Световната банка ще предоставя техническа експертиза, базирана на най-добрите световни практики и идеи за управление на геотермалните енергийни ресурси в страната. Проектът се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост и е част от неговото изпълнение.

"Днешното споразумение показва, че имаме ясна и правилна визия за развитието на сектора с фокус на беземисионните технологии и плътното използване на природните ресурси на страната ни. Усвояването на геотермалната енергия ще осигури разкриване на нови работни места и ще гарантира плавния преход към зелена енергия. Само за 8 месеца доказахме, че страната ни може да бъде желан и надежден партньор в енергетиката, като подобрихме сътрудничеството с институции като Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие", заяви Христов, цитиран от пресцентъра на енергийното ведомство.

От своя страна Лесех Мелгаард благодари на министъра на енергетиката и неговия екип за професионализма и активната работа по сключването на споразумението. "Радваме се да продължим партньорството си с България за устойчиво използване на природните ѝ ресурси, както и да подкрепим усилията на страната за осигуряване на чисти енергийни ресурси в полза на своите граждани", каза още постоянният представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за сътрудничество в други области на енергетиката, включително създаване на цялостна енергийна стратегия на страната, базирана на вече изработената визия и подпомагане на икономическото развитие на въглищните региони с фокус зелени технологии и производства, допълват от МЕ.

Екипът на Световната банка ще предостави анализ, технически компетенции и препоръки за създаването и функционирането на геотермални лаборатории и геотермални центрове за високи постижения, включително в няколко български университета. Като част от партньорството, финансовата институция ще подпомогне министерството при идентифицирането на обекти с добри перспективи за използване на геотермална енергия, включително за отопление и охлаждане и потенциал за производство на електроенергия. В цялостната оценка на съществуващите геотермални ресурси в страната, Световната банка ще предостави и добри практики за извършване на екологични и социални оценки.

Днешният договор е първият в обхвата на новото Рамково споразумение за възмездни консултантски услуги, подписано с правителството на България миналата година, чиято цел е да подкрепя със знания изпълнението на проекти в програмния период на ЕС 2021-2027 г.

Агенцията припомня, че по време на международна дискусия в София в края на миналия месец основните коментирани теми бяха енергийните спестявания, използването на геотермалната енергия, енергийният мениджмънт. Служебният заместник-министър на енергетиката Ива Петрова тогава каза, че за оползотворяване потенциала от геотермална енергия за отопление и охлаждане на сгради се изпълняват 6 проекта за обновяване на отоплителната система в общински сгради.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -7
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Браво! Стига сме пълнили гушата на тъпите, прости и невежи блядове, да им ЕПМ, които ни донесоха само инфлация и скъпи стоки! Геотермалната енергия е едно от бъдещите енергийни политики и трябва да се насърчава за сметка на опасните и замърсяващи атомни и въглищни централи..
  • 9
    1
    Да ви еба майката!
    Защо пак банка? Защо пак чифути? Защо ще експлоатират НАШИ богатства, а ще печелят ТЕ? Росене, кажи нещо, бе, идиот продажен?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари