Световната банка ще анализира бизнес средата в Русе

0
Проектът за България има за цел да се направи сравнителна оценка на бизнес средата в 6 общини
Проектът за България има за цел да се направи сравнителна оценка на бизнес средата в 6 общини Снимка: Dunavmost / архив

Проектът за България има за цел да се направи сравнителна оценка на бизнес средата в 6 общини

Във виртуален формат се проведе встъпителната среща за представяне на проекта „Готови за бизнес“ на Групата на Световната банка, финансиран от Европейската комисия, Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“. Инициативата включва България и 11 други държави-членки на ЕС: Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания.

Проектът за България цели да направи сравнителна оценка на бизнес средата в 6 общини за 12 месеца - Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София и Варна и да определи добри практики, които могат да се приложат и на други места, съобщиха от НСОРБ.

В рамките на срещата екипът на Световната банка представи новоразработена методология „Развитие на благоприятна бизнес среда“, която ще бъде приложена за провеждане на проучването. Изследването ще бъде реализирано от екип на Световната банка под егидата на Министерски съвет и в сътрудничество с други институционални заинтересовани страни на национално и местно ниво. Наръчник за Методологията можете да видите тук: https://thedocs.worldbank.org/en/doc/357а611е3406288528cb1е05b3с7dfda-0540012023/original/В-READY-Methodology-Handbook.pdf

Приветствие към участниците отправи постоянният представител на Групата на Световната банка за България, Чехия и Словакия Лесе Мелгард, а методологията, структурата и обхвата на проекта представиха представителите на екипа по проекта Мадалина Папааги и Тримор Мици.

Чрез проучването ще се наблюдава и анализира регулаторната среда в България в пет области, свързани с жизнения цикъл на малкия и среден бизнес:

  • Стартиране на бизнес;
  • Местоположение на бизнеса;
  • Свързване към комунални услуги;
  • Разрешаване на спорове;
  • Бизнес несъстоятелност.

Във всички изброени области ще бъдат оценени и Устойчивостта на екологичната среда и Цифровизацията на бизнеса. За целите на проучването ще бъдат предоставени въпросници на български език към бизнеса, като местните власти в шестте общини играят основна роля при проверката на попълнените данни, както и при допълнения от административната компетенция.

Екипът на Групата на Световната банка ще има нужда от съдействие при:

  • Попълване на въпросниците в съответната област на експертиза;
  • Домакинстване на конфиденциалните срещи на които да се обсъдят предварителните анализи по събраните данни за проекта през Септември (напр. осигуряване на помещение в кметството за провеждане на среща между общината и представители на екипа на проекта);
  • Изпращане на допълнителна информация и обратна връзка.

От екипа по проекта заявиха, че местните власти нямат ангажимент по разпространяването на въпросниците сред представителите на бизнеса.

Повече информация за инициативата можете да намерите: https://www.worldbank.org/en/businessready

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    daskal
    Пенсионерите работят заради няколко основни неща. Пенсиите им са мизерни. Повечето от младите на стават за работа и не искат да работят, защото заплатите също са мизерни. Особено трагично е при квалифицираните професии - там пенсионерите са направо незаменими.
  • 6
    5
    Даааааа,
    Като чуя *банка* и се сещам за гнусни евреи....
  • 0
    4
    Още
    Проучвания коя среда още не са ограничени и заприлича с вредните производства, които се изнасят от богатите страни в бедните и за благополучие му викат бизнес
  • 12
    3
    Мнение
    Русе е пример за ужасяваща бизнес среда, въпреки хубавото и ключово положение. Пресата на раздутия щат в НАП и другите РЗИ и БАБХ и т.н., които тормозят най вече малките и средни фирми, много често по поръчка, определено е "стимулиращо" за бизнес климата. Картела между големи, най вече не от Русе фирми за определени длъжности (например охрана, продавач и т.н.) да държат точно определени ниски заплати, като същите в други градове плащат за същите длъжности повече. Лошата пътна свързаност със останалата част от страната и т.н. И да 1 е прав. Русе е град на работещите пенсионери, защото всичко по горе и 30 години крадене от месната власт ни доведе до това.
  • 12
    2
    пегъзий
    русе бизнес ташак
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари