Специален кораб проучва река Дунав

0

С нов специализиран кораб се сдобива Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД).

"Той е част от планираните за изпълнение дейности по проект “Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав – фаза 2”, които изпълнява агенцията", разясни днес изпълнителният й директор инж. Павлин Цонев.

Общата стойност на проекта в малко над 6 млн. лв.

Той е насочен към подобряване условията за извършване на съвременна проучвателна дейност в реката чрез закупуването на специализиран плавателен съд. С доставянето на проучвателен кораб с необходимото оборудване ще се осъществяват по-мащабни и навременни геодезически и хидрографски дейности в общия българо-румънски участък на река Дунав.

Чрез проучванията и измерванията ще се проследяват хидроморфоложките изменения на реката, състоянието на речното русло, както и движението на седиментите, които са причина за образуването на прагови участъци.

Плавателният съд ще бъде снабден с мощна хидрографска апаратура и лазерна система, която ще служи за заснемане на дълбочините в речното корито и създаване на модел на терена по протежение на брега, островите и заливите.

Това ще позволява извършването на по-точен анализ за състоянието им и ще дава насоки за потенциално изменение на корабоплавателния път в българския участък от реката, отбеляза Цонев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари