Повишаването на цените на храните има опустошителни последици за най-бедните

1
Световната банка обяви действията, които планира да предприеме в рамките на всеобхватен глобален отговор на продължаващата криза с продоволствената сигурност
Световната банка обяви действията, които планира да предприеме в рамките на всеобхватен глобален отговор на продължаващата криза с продоволствената сигурност Снимка: Shutterstock

30 милиарда долара ще бъдат на разположение за справяне с продоволствената несигурност през следващите 15 месеца

Световната банка обяви действията, които планира да предприеме в рамките на всеобхватен глобален отговор на продължаващата криза с продоволствената сигурност, като ще предостави до 30 млрд. долара за съществуващи и нови проекти в области като селското стопанство, храненето, социалната защита, водоснабдяването и напояването. Това финансиране ще включва усилия за насърчаване на производството на храни и торове, укрепване на хранителните системи, улесняване на по-голямата търговия и подпомагане на уязвимите домакинства и производители, се посочва в съобщението на организацията.

"Повишаването на цените на хранителните продукти има опустошителни последици за най-бедните и най-уязвимите", заяви президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас.

"За да се информират и стабилизират пазарите, е от решаващо значение държавите да направят сега ясни изявления за бъдещото увеличаване на производството в отговор на руската инвазия в Украйна. Страните трябва да положат съгласувани усилия за увеличаване на доставките на енергия и торове, да помогнат на земеделските стопани да увеличат насажденията и добивите и да премахнат политиките, които блокират износа и вноса, отклоняват храни за биогорива или насърчават ненужното им съхранение", допълва той.

В четири глобални приоритета са фокусирани действията на организацията:

- Подкрепа за производството и производителите: Предприемане на действия за увеличаване на производството през следващия сезон чрез премахване на пречките пред търговията с производствени ресурси, съсредоточаване върху по-ефективното използване на торове и промяна на предназначението на публичните политики и разходи за по-добра подкрепа на земеделските производители и производството.

- Улесняване на увеличената търговия: Изграждане на международен консенсус (Г-7, Г-20, други) и ангажимент за избягване на ограниченията върху износа, които увеличават световните цени на храните, и ограниченията върху вноса, които обезкуражават производството в развиващите се страни.

- Подкрепа за уязвимите домакинства: Разширяване на целенасочените програми за социална защита, съобразени с храненето, и допълване на механизмите за финансиране на ранното реагиране.

- Инвестиране в устойчива продоволствена и хранителна сигурност: Укрепване на хранителните системи, за да станат по-устойчиви на нарастващите рискове (конфликти, климат, вредители, болести), както и прекъсвания на търговията и икономически сътресения - балансирайте непосредствените/краткосрочните нужди с дългосрочните инвестиции.

Световната банка натрупа богат опит в отговор на световната криза с цените на храните през 2007-2008 г. чрез временната Програма за реагиране на световната продоволствена криза (Global Food Crisis Response Program - GFRP), която получи вноски от донори и насочи средства към 49 засегнати държави чрез 100 проекта. Оттогава насам банката е изградила нови инструменти, предназначени за реагиране на кризи в областта на продоволствената сигурност, включително прозореца за реагиране на кризи на Международната агенция за развитие (IDA). Световната банка е домакин и на Глобалната програма за селско стопанство и продоволствена сигурност (GAFSP), която е съществуващ фонд за финансово посредничество, посветен на подобряването на продоволствената сигурност в страните с ниски доходи, и може да бъде попълнена, за да подпомогне финансирането на реакцията на настоящата глобална продоволствена криза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари