Световен ден на целувката

0
Целувайте се! И е приятно, и е полезно. Днес даже имаме празник - 6 юли е световен ден на целувката
Целувайте се! И е приятно, и е полезно. Днес даже имаме празник - 6 юли е световен ден на целувката

Днес отбелязваме Световния ден на целувката

Целувайте се! И е приятно, и е полезно. Днес даже имаме празник - 6 юли е световен ден на целувката. 

Световният ден на целувката за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година. Не е ясен произходът, но някои я свързват с ритуала, при който бозайниците хранят малките си в устата. Смисълът и значението ѝ са тема за размисъл предимно на поети и музиканти, но и някои учени.

Установено е, че честото целуване удължава живота с около пет години. Нещо повече - то ни прави по-щастливи. Причината е, че, когато се целуваме, тялото ни отделя огромно количество от хормона на щастието - ендорфин.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино.

Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е произлязла от маймуните.

От много време различни здравни организации призовават хората да се целуват по-често, тъй като полезно за здравето. Доказано е, че докосването с устни всъщност провокира доста сложни химически реакции.

Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута.

Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута).

Продължителната целувка дори нормализира киселинността в устата - т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. 

Така че целувайте се по-често!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Яж, баба, че си заприличал на Пеевски.

Харесай Дунавмост във Фейсбук