Светослав Терзиев: Борисов разкаля терена в ЕС за РС Македония

0
България не можеше да обясни защо блокира преговорите на ЕС със Северна Македония
България не можеше да обясни защо блокира преговорите на ЕС със Северна Македония Видео: Вестник Сега

България не можеше да обясни защо блокира преговорите на ЕС със Северна Македония

''Бойко Борисов разкаля терена в ЕС за българо-македонските отношения. България не можеше да обясни защо блокира преговорите на ЕС със Северна Македония. Правителството на Борисов занимаваше ЕС с исторически въпроси, когато ставаше дума за преговори от друго естество. България до смяната на правителството му през месец май обясняваше какъв е бил цар Самуил, кой е Гоце Делчев. Кой се интересува от това в Европа?!'',

Това каза коментаторът на в. ''Сега'' Светослав Терзиев в предаването ''(О)позиция''. В сряда приключи срещата ЕС-Западни Балкани в Бърдо, Словения, на която присъства и президентът Румен Радев. ''Това може би беше най-трудната мисия за български държавен глава от много години насам. Радев трябваше да намери принципна позиция, с която България да излезе пред ЕС, а именно, че ние не искаме хората с българско самосъзнание в Северна Македония да бъдат дискриминирани. Нищо повече от това'', подчерта Терзиев. Той смята, че президентът Радев най-сетне е изяснил пред колегите си в ЕС какви са българските искания. 

"Борисов се отнесе много повърхностно към темата. Той остави решаването на проблема на волята на ВМРО, които съзнателно нагнетяваха напрежение със Северна Македония, защото това е основание за тяхното съществуване, както в Северна Македония антибългаризмът е основание за съществуване на тамошни партии. Това не беше държавническа политика, не трябваше България да се подхлъзва по тази линия'', смята Терзиев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата среща с ново гадже е като събеседване за работа. Всички крият предишният си опит, а някои дори, не са напуснали старата си работа.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари