Светослав Бенчев: Осигурени сме с нужните количества дизел, докато рафинерията ни работи

0
Ние сме добре защитени от евентуална криза с дизел за Европа поне до момента, обясни той
Ние сме добре защитени от евентуална криза с дизел за Европа поне до момента, обясни той Видео: NOVA

Ние сме добре защитени от евентуална криза с дизел за Европа поне до момента, обясни той

Близо сме до датата 5 февруари, когато ЕС ще спре да доставя нефтопродукти от Русия – дизел, керосин, мазут и бензин. Надявам се това да не се отрази на цената на дизела у нас, докато имаме рафинерия, която работи, ние сме осигурени с нужните количества дизел докато рафинерията ни работи”. Това заяви Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той очерта сложността на енергийните доставки. „Има страни като Германия, които се опитаха да намалят зависимостта си от Русия, както и Австрия, които внасят дизел от Унгария, която пък внася от Русия петрол. Очаква се сериозен недостиг на дизел след 5 февруари. Трудно е да се каже какво ще стане, смятам, че пазарът ще успее да се намести, но да видим”, каза Бенчев.

Дизелът, който е в страната, няма опасност да бъде изнесен”, заяви той.

В момента се обсъжда ново проекторешение, което казва, че дизелът не може да бъде изнасян за ЕС, той ще бъде изнасян за Украйна. Тази дерогация още не е факт, трябва да бъде приета с решение на ЕС. Сега имаме друго решение, което е валидно до 5 март. Очаквам, че ще бъде забранен износът на дизел и ще бъде разрешен само износът на бензин за трети страни и за Украйна, за където няма никакви ограничения по отношение на износа.

Ние сме добре защитени от евентуална криза с дизел за Европа поне до момента", обясни Светослав Бенчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари