Светофарите ще свирят на пешеходците

0
Всички пешеходни светофари в страната ще издават звуков сигнал
Всички пешеходни светофари в страната ще издават звуков сигнал

Всички пешеходни светофари в страната ще издават звуков сигнал, когато светят зелено. Това предвиждат вече одобрените промени в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, съобщиха вчера от правителствената информационна служба. Според измененията пешеходните светофари, които се намират в по-натоварени кръстовища ще имат и брояч, който ще показва колко време остава до сменянето на светлинния сигнал.

Промените, които са съобразни и с европейските регламенти, идват, след като на 20 януари семейство лекари беше прегазено от трамвай на столичния булевард „Ситняково”. Според данни от разследването една от причините била зеленият сигнал по дългата отсечка на пешеходната пътека, който продължавал едва 20 секунди. Това било недостатъчно, за да се пресече на спокоен ход. Често пешеходците стигали едва до островчето в средата, където пък са разположени трамвайните релси на скоростното трасе.

Приетите промени, освен че ще улеснят незрящите пешеходци, ще са и от полза на останалите, които ще знаят колко време има и ще могат да преценят дали да бързат да пресичат или да изчакат следващия зелен сигнал.

С гратисен период до 1 май 2016 г. се изисква и всички пътни знаци да бъдат подменени със светлоотразяващи. На определени места, където има концентрация на катастрофи пък, табелите ще бъдат и с допълнителен контур.

Според одобрените промени ще се въведат и нови пътни знаци Д7а и Д8а, които ще обозначават началото и края на скоростните пътища. По шосетата ще се появи и нов знак Е24, с който шофьорите ще бъдат известявани, че наближават място, където има стационарна камера или мобилна, която е монтирана в патрулка.

Маркировката също е засегната от промените в правилника. Според нововъведенията линията за очертаване на края на пътното платно ще бъде непрекъсната, за да е по-безопасно движението при намалена видимост.

Предвиден е отлагателен срок от 3 месеца за влизане на постановлението в сила поради необходимостта от разработване на нови въпроси за изпитни тестове и промени в учебната документация, по която се извършва обучението на кандидат-шофьорите.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари