Светините в храм „Св. Петка - стара“ привличат като духовен магнит

0

Всеки, който пристъпва с жива вяра и молитва към тези светини, получава удовлетворение на своите духовни потребности. Бог чува всяка молба

Старинна православна църква в центъра на София пази светини от незапомнени времена. Сгушена между големите сгради на столичната улица „Цар Калоян“, в комплекса на Софийска Света Митрополия – резиденция на Българския Патриарх, църквата „Света Петка – стара“ пази много светини.

Първото писмено свидетелство за това кога е основан храмът е надпис от 1241 г. Смея да твърдя обаче, че храмът е съществувал много по-рано. Може би е от IV век, защото основното ниво на храма – наоса, е на археологическото ниво на ротондата „Св. Георги“. Може би тогава е обновен. Някои го наричат царския комплекс на севастократор Калоян, а други – митрополитски комплекс, защото един немски пътешественик – Стефан Герлах, в XVI век, когато е обикалял софийските църкви, нарича храма „Света Петка” в митрополията”, разказа в интервю за БГНЕС предстоятелят на храма отец Николай.

Храмът пази много светини, които привличат много миряни, дошли да отправят молитва.

Когато през 2002 г. започнахме да правим ремонт на храма, получихме в дар от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, тогава в битността си на ректор на Софийската духовна семинария, частички от мощите на трима светци – Свети великомъченик Пантелеймон, Свети Теодор Стратилат и Свети свещеномъченик Харалампий“, припомни отец Николай.

В процеса на ремонта се откриват две ниши с иконопис от XV век. В една от тях е запазен образа на Света преподобна Параскева-Петка, а в другата образите на тримата светци, чиито образи вече храмът е получил. „Приемаме го като едно чудо, което е станало“, разказва свещеникът.

Друга светиня е проскинитарийната икона на Света преподобна Параскева-Петка. Отдолу, в нарочен проскинитарий, е поставена частичка от светите ѝ мощи, която получихме в дар от Видинската Света митрополия през 2014 г.“, сподели още той.

Друга светиня, която храмът съхранява е чудотворната икона на Свети великомъченик Мина. Има множество свидетелства за чудодейни изцеления на много хора, които с жива вяра и молитва са пристъпили пред него.

През 2014 г., с благословението на митрополита на Керкира Нектарий, храмът получава като дар и осветена пантофка на Свети Спиридон, а през 2018 г. – проскинитарий с иконата на Света мъченица Петка Римлянка.

Всяка една светиня в този храм привлича като духовен магнит хората към себе си. Така към себе си привлича и дървото на Свети свещеномъченик Терапонтий. За него знаем малко. Исторически погледнато, се упоменава, че 1888 г. това дърво е пазено в женското отделение на храма, т.е. вече е било тук и на него е бил обесен мъченикът за вярата“, разказа още отец Николай.

Всеки, който пристъпва с жива вяра и молитва към тези светини, получава удовлетворение на своите духовни потребности. Бог чува всяка молба и изпълнява всяка молба, която е потребна за спасението на човешката душа. Много често казваме: Аз се молих за това, пък не го получи! Но ти осъзнаваш ли за какво си се молил? Наистина ли си се молил за нещо, което ще помогне за спасението на душата ти или просто е било за някакво материално благополучие или нещо далеч от духовността? Затова и често търпим несгоди и изпитания, но с живата си вяра и добрите си дела можем да преодолеем всичко. Когато сме искрено вярващи и се молим и уповаваме на нашия Господ Исус Христос, на Неговата света Майка, на светците около Неговия престол, ние знаем, че се уповаваме на Църквата. А църквата е кораб на спасението, тя ще ни преведе през бурното житейско море, за да акостираме на спасителния бряг. Няма по ценно от това да спасим душите си, няма по ценно от това да запазим душите си, това е ценната частица, дадена ни от Бога“, смята свещеникът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари