Свети Дух събра на курбан жителите на Белцов

1

Миряните запалиха по свещичка и се помолиха за здраве и берекет

Стародавната традиция и тази година беше спазена от жителите на Белцов. За деветнадесета поредна година преди залез слънце те се събраха, за да осветят курбан и да почетат светлия християнски празник. До параклиса, построен извън населеното място, дойдоха повечето от жителите на селото. Миряните запалиха по свещичка и се помолиха за здраве и берекет.

Идеята за отбелязване на празника принадлежи на Петкана Маркова. През 2005 г. Блажин Миланов – един от главните инициатори и организатори, построява параклиса. Преданието разказва, че в основата на параклиса е вграден оброчен камък. Той е бил донесен като реликва от старото селище, което било опожарено до основи. На плоча е записана историята и волята на дарителя. В продължение на години дарител на курбана е Илия Блажинов.

За втора поредна година сред спомоществователите е и семейство от Германия. Вероника, Кристиян и Кристиана Негуш дариха финансови средства, с които ще се извърши ремонт на параклиса.

Отец Георги извърши водосвет и освети приготвения курбан.

„Да бъдем истински хора. Да бъдем сплотени и единни. Да пазим традициите в родното Белцов и да ги предадем на децата и внуците. В това е нашето спасение“, това са част от посланията, които отправи към насъбралите се божият служител. Храната, сготвена от Мария Кръстева, Стефка Ламбева и Милка Игнатова беше раздадена докрай на миряните, дошли да почета празника Свети Дух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари