Светът скърби за кралица Елизабет Втора

0
Елизабет Втора е една от най-емблематичните фигури в световната история
Елизабет Втора е една от най-емблематичните фигури в световната история

Футболисти на Манчестър Юнайтед и Реал Сосиедад носят черни ленти на ръкавите при срещата си тази вечер на стадион "Олд Трафорд"

Всеобща скръб обхвана целия свят след новината за смъртта на Кралица Елизабет Втора.

"Великобритания, Обединеното кралство е велика държава, благодарение на нея. Тя беше шампион на общността на нациите. В момента ние сме процъфтяваща държава. Кралица Елизабет Втора ни даваше силата, от която имахме нужда, тя бе духът на Великобритания и този дух ще продължи. Тя бе най-дълго управлявалия ни монарх", обяви в официално изявление премиерът на Великобритания Лиз Тръс.

 "С такова достойнство през 70 години. Нейните постижения ще надживеят нашите спомени. В Обединеното кралство и целия свят. Тя беше вдъхновение за мен и за много британци", обяви Тръс. 

"Посветеността й на дълга беше за пример. В началото на тази седмица, на 96 години, тя продължи да изпълнява задълженията си като ме въведе в длъжност като 15-ти министър председател по времето на нейното царуване. В трудните дни на тъга ние ще бъдем обединени в Обединеното кралство, Общността на нациите и в света за да почетем нашите заслуги", заяви премиерът на Великобритания в своето обръщение към нацията. 

"Претърпяхме голяма загуба с течение на времето през хилядите години ние се обръщаме към нашия нов монарх Чарлз Трети и се вричаме във вярност и в това, че ще го подпомагаме в неговото изпълнението на неговия дълг към короната и ще засвидетелстваме неговата лоялност, както към неговата майка, която беше лоялна към толкова много. Ние навлизаме в нова ера на нашата велика държава и така, както би желала нашата кралица. Искам да завърша с думите: Бог да пази краля", заяви в своето слово Тръс. 

"С дълбока тъга научихме за смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет II. От името на народа изказваме искрени съболезнования на Кралското семейство, цялото Обединено кралство и Британската общност за тази непоправима загуба. Нашите мисли и молитви са с вас", написа в Туитър президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Премиерите на Шотландия и Уелс също отдадоха почит на кралицата като изпратиха своите съболезнования на кралското семейство, пише BBC.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън написа в Туитър:

"Смъртта на Нейно Величество, кралица Елизабет, е дълбоко тъжен момент за Обединеното кралство, Британската общност и света. Животът й беше изпълнен с изключителна отдаденост и служба. От името на народа на Шотландия, предавам най-дълбоките си съболезнования на краля и кралското семейство" написа Никола Стърджън.

Премиерът на Уелс Марк Дрейкфорд каза, че е "невероятно тъжен" да научи за смъртта на кралицата.

"Като нашия най-дълго управлявал монарх, тя твърдо отстояваше ценностите и традициите на Британската монархия. От името на народа на Уелс, изказвам нашите най-дълбоки съболезнования на семейството на Нейно Величество в този тъжен момент", написа Марк Дрейкфорд.

От Белия дом заявиха, че "техните мисли" са с британското кралско семейство след кончината на кралица Елизабет Втора, както и с целия британски народ, заяви говорителката на американското президентство Карин Жан-Пиер, цитирана от Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също изрази своите съболезнования от кончината на кралицата:

"Дълбоко съм натъжен от кончината на Нейно Величество кралица Елизабет II, адмирирана от цял ​​свят за нейното лидерство и отдаденост. Тя беше добра приятелка и успокояващо присъствие през десетилетия на промяна. Нейната непоколебима отдаденост през целия живот ще се помни дълго", написа той в Туитър. 

Френският президент Еманюел Макрон посочи, че "Нейно Величество кралица Елизабет II олицетворява приемствеността и единството на британската нация повече от 70 години. Помня я като приятелка на Франция, добросърдечна кралица, която е оставила траен отпечатък в своята страна и нейния век", написа той в Туитър. 

С официално изявление излезе клубът Манчестър Юнайтед, който има мач тази вечер на Олд Трафорд. 

"Манчестър Юнайтед споделя скръбта на цялата нация след съобщението от Бъкингамския дворец за кончината на Нейно Величество Кралицата.

Клубът признава нейния огромен принос към обществения живот, включително спорта, както тук, в Обединеното кралство, в Британската общност, така и по света.

Всички, свързани с Манчестър Юнайтед, се присъединяват към по-широкото футболно семейство в изпращането на нашите най-дълбоки съболезнования и сърдечно съчувствие към Кралското семейство.

Следвайки указанията на ФА и УЕФА, мачът от Лига Европа на УЕФА тази вечер срещу Реал Сосиедад ще се проведе по план на Олд Трафорд.

Едноминутно мълчание ще бъде запазено преди началото, което ще позволи на отборите, официалните лица на мача и всички присъстващи да отдадат почитта си на Нейно Величество Кралицата. И двата отбора ще носят черни ленти на ръкавите, а знамената на "Олд Трафорд" ще се веят наполовина в знак на нашето най-голямо уважение", става ясно от изявлението. 

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър отдаде почит на кралицата, описвайки я като "забележителен суверен".

В изявление той каза: „Това е дълбока лична загуба за кралското семейство и всички наши мисли са с тях в този момент. Нацията споделя тяхната скръб", каза той, цитиран от BBC.

„Винаги ще ценим живота на кралица Елизабет II в служба и преданост към нашата нация и Британската общност; нашият най-дълго управлявал и най-велик монарх. Над сблъсъците на политиката тя стоеше не за това, за което нацията се бори, а за това, за което се съгласи", казва сър Кийр Стармър.

"Тъй като Великобритания се промени бързо около нея, това посвещение се превърна в неподвижната точка на нашия преобръщащ се свят. Тъй като нашата велика Елизабетинска ера приключва, ние ще почетем паметта на покойната кралица, като запазим живи ценностите на обществената служба, които тя въплъщава", казва още той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    скърби се за млада майка, млад баща, млади хора в зората на зрелия си живот. а за този рептил, къпал се в охолство и лукс от накраденото от колониите какво да му скърбя ? спрете да задръствате ефира с този спам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари