Светът се сбогува с Боби Чарлтън

1
Тъжат футболисти и фенове
Тъжат футболисти и фенове Снимка: PAP / EPA

Тъжат футболисти и фенове

"Единственият" е заглавието на The Sun, "Един от най-великите на всички времена" пише The Mirror.... Англия скърби, а футболният свят се сбогува със сър Боби Чарлтън - най-великият английски футболист на всички времена, предава bTV. Един от само деветте в историята на футбола, спечелили световно първенство, Шампионската лига и "Златната топка" почина на 86 години.

"Без блясъка на Боби Чарлтън Англия нямаше да има този уникален трофей в своята витрина. Без блясъка на Боби Чарлтън Манчестър Юнайтед нямаше да бъде великата, легендарна институция, която е днес. Той без съмнение е най-влиятелният и важен футболист в историята на играта в тази страна, велика фигура както за клуба, така и за Англия", допълват още колегите от The Mirror.

"Един от истинските велики, сър Боби Чарлтън, почина. Никога няма да го забравим, както и целият футбол", написа Джеф Хърст - последният оцелял член на английския отбор, спечелил Мондиал'66.

"Сър Боби беше герой за милиони, не само в Манчестър и Обединеното кралство, но и навсякъде, където се играе футбол. Спортен дух, почтеност, изключителни футболни качества. Сър Боби винаги ще бъде запомнен като гигант на този мач", гласи съобщението от "Олд Трафорд". За "червените дяволи" той изигра 758 мача.

"Почивай в мир, скъпи сър Боби Чарлтън. Един от най-добрите за всички времена", отдаде почит с трогателно съобщение в Instagram Ерик Кантона.

Гари Невил написа: "Най-великият футболист на Англия и най-великият посланик на Манчестър Юнайтед. Шампион на и извън терена".

Гари Линекер също е в траур. "Наистина прекрасен футболист и невероятен мъж. Най-добрият играч на Англия. Той може вече да не е с нас, но ще има футболно безсмъртие".

Съболезнования изпратиха и десетки футболни клубове.

През януари 2011 г. сър Чарлтън беше избран за четвъртия най-велик играч на Юнайтед след Райън Гигс, Ерик Кантона и Джордж Бест. По времето, когато се оттегля от националния отбор през 1970 г., е играчът с най-много мачове за Англия (106).

Боби Чарлтън е и един от оцелелите след "мюнхенската трагедия".

Става въпрос за самолетната катастрофа на 6 февруари 1958 г., когато футболисти на Манчестър Юнайтед се връщат от Белград след мач с Цървена звезда.

Самолетът с отбора каца в Мюнхен за зареждане с гориво, а инцидентът става при третия опит за излитане заради хлъзгава писта. Осем футболисти са сред загиналите: Роджър Бърн (28 г.), Еди Коулман (21), Марк Джоунс (24), Дейвид Пег (22), Томи Тейлър (26), Джеф Бент (25), Лиъм Уелън (22) и Дънкан Едуардс (21).

Двама треньори - Том Къри и Бърт Уейли, както и клубният секретар Уолтър Крикмър също губят животите си. Няколко дни по-късно умира и първият помощник-капитан на самолета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари