Светът посрещна Коледа с масови ограничения заради Омикрон

0
Италия, Испания и Гърция върнаха задължителните маски на открито
Италия, Испания и Гърция върнаха задължителните маски на открито Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус обърка пътуванията за Коледните празници по цял свят

Авиоиндустрията отмени общо над 4700 полета в петък и събота заради липса на персонал, който отговаря на здравните изисквания. Засегнати само днес са 800 курса от и за летища в Съединените щати, предаде БНТ. В Европа ограниченията за пътуване са част от мерките за справяне със заразата на фона на настъплението на лесно преносимия вариант Омикрон.

Авиокомпаниите не разполагат с достатъчно персонал заради позитивни тестове и необходимост от самоизолация. Закъснения има при 10 000 полета. Очаква се затрудненията да продължат и в неделя. Най-засегнатите американски превозвачи са Делта, Юнайтед Еърлайнз и Американ Еърлайнз.

Здравният експерт Антъни Фаучи вече предупреди, че пътуванията за Коледа ще увеличат случаите на Омикрон дори и сред напълно ваксинираните. Милиони американци обаче не се отказват.

Средният брой на новозаразени в САЩ миналата седмица е нараснал с 45% до 179 000 на ден, пресмята Ройтерс. Ню Йорк сериозно ще ограничи броя на хората на Таймс Скуеър за традиционното посрещане на Новата година.

Рекорден брой новозаразени регистрира и Великобритания - над 122 000 за ден. Миналата седмица един от всеки 20 лондончанин е бил с Ковид, не е изключено другата седмица този показател да нарасне до един от всеки 10. Доброволци във ваксинационни центрове в Англия работят и на Коледа .

Италия, Испания и Гърция върнаха задължителните маски на открито. В Каталуния е в сила вечерен час. Нидерландия от дни е в строг локдаун, а Германия ограничи частните събирания до 10 души и затваря нощните клубове от 28 декември. Португалия спира нощните заведения от 26 декември и въвежда задължителна работа от вкъщи до 9 януари. След дневен рекорд от над 94 000 новозаразени френското правителство се събира в понеделник с вероятност да обяви нови ограничения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари