Свалянето на руски самолет има рискове за България

0
Генерал Атанас Атанасов: Трябва да се изясни, да се направи международно разследване, да се изясни как точно се е случило това, за да може да се предотврати ескалация на напрежението
Генерал Атанас Атанасов: Трябва да се изясни, да се направи международно разследване, да се изясни как точно се е случило това, за да може да се предотврати ескалация на напрежението

Съществуват рискове за България, защото сме съвсем близо до епицентъра на тази ситуация. Това каза генерал Атанас Атанасов от ПГ на Реформаторския блок в кулоарите на Народното събрание. Повод за думите му стана инцидентът, при който руски самолет бе свален от Турция, предаде репортер на Новини.бг.

„Много внимателно трябвало да се подходи към тази ситуация. Трябва да се изясни, да се направи международно разследване, да се изясни как точно се е случило това, за да може да се предотврати ескалация на напрежението”, смята Атанасов. 

Депутатът от БСП и бивш министър на отбраната Ангел Найденов коментира, че има такъв конкретен инцидент от тази сутрин, който трябва да бъде разследван. Според него едва след това може да се анализира. "Не трябва да влизаме в хипотези. Този инцидент хвърля своята сянка върху отношенията и действията на двете страни срещу "Ислямска държава". Не бива той да слага въпросителна между координираните действия на съюзниците". Той добави, че БСП няма да подкрепи в зала договора ни с Полша за ремонт на самолетните двигатели на МиГ-овете ни.

Ген. Михо Михов също коментира инцидента. "Това което се случи тази сутрин е обезпокоително. Не разбирам логиката защо такава машина лети на 6000 метра. Това показва липса на координация. Все още трябва да изчакаме за да се уточни дали е нарушил турското въздушно пространство и е свален от F16 или както твърди Москва – свален е от зенитни средства от земята".

"Не считам, че 124 е най-модерният самолет на Русия. Това е от времето на Варшавския договор т. нар фронтови бомбандировач, който носи под крилата си и тялото около 9 тона бомби. между съседни страни каквито са от една страна Русия и Турция и по отношение на конфликта в Сирия", добави генералът.

На въпрос на дали трябва да се притесняваме от ескалиране на напрежението между двете страни, ген. Михов обясни, че във всички случаи военно-политически това е ескалиране на напрежението и то ще се развива. "Но може би мъдростта на турските и руските политици ще внесе някакъв баланс. За мен е интересно да науча и кой дава команда за свалянето на такива самолети. Изненадва ме липсата на координация и предварителна съгласуваност тогава, когато се воюва в близост до границата".

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари