Свалиха Валя Ахчиева от екрана на БНТ

0
Телевизията обяви вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика
Телевизията обяви вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика

Телевизията обяви вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика.

“Открито с Валя Ахчиева” временно пада от програмата на БНТ, след като обществената телевизия обяви на 23 януари вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика.

За да бъдат всички кандидати равнопоставени, медията е взела решение да свали съществуващото досега предаване от екрана. “Лично информирах Валя Ахчиева за решението”, каза генералният директор на БНТ Константин Каменаров пред “24 часа”.

Докато тече конкурсът и бъде избран победител, на мястото на “Открито с Валя Ахчиева” ще се излъчва предаването “В кадър”.

Решението за конкурса е взето на заседание на управителния съвет вчера и след обсъждане с ръководството на дирекция “Информация”, съобщиха официално от БНТ. Предложения за новото предаване може да дава всеки един от журналистите, които работят в обществената телевизия. Концепциите ще се приемат до 20 март 2019 г.

“Вече 60 години Българската национална телевизия е еталон за качествена и задълбочена журналистика. По същество конкурсът не е просто начин да “си сверим часовника” с най-добрите и успешни образци. Ние искаме да качим разследващата журналистика на следващо ниво, но също така да отворим честен и открит дебат за работата на гилдията като цяло”, каза Каменаров.

Във времевия слот на “Открито” ще бъде излъчван “силният документален формат “В кадър”, донесъл не една и две награди на БНТ. Качествената разследваща журналистика има запазено място и във всекидневните ни публицистични предавания, както и в емисиите на “По света и у нас”, каза още Каменаров.

По време на конкурса БНТ има намерение да организира и широка дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет на медията, Съвета за електронни медии и съсловни организации. На нея ще се обсъдят новите тенденции, журналистическите предизвикателства, правната рамка и опитът на европейските обществени телевизии в сферата на разследващата журналистика.

Предаването на Валя Ахчиева е било сваляно няколко пъти от екрана на БНТ по различни причини, част от които дори технически.

Така например предаването ѝ за бартер на ваксини с Турция не се излъчва в началото на януари 2016 г., както е било предвидено. Заради това дори депутати викат на среща тогавашната генерална директорка на БНТ Вяра Анкова, която обяснява, че само е отложено, както и че никога предаване на обществената телевизия не е било спирано по журналистически причини. Факт е, че предаването е в ефира малко след това. Нещо повече. Заради него прокуратурата започва разследване и е заведено дело срещу бившия здравен министър Петър Москов.

Ахчиева прави и поредица разследвания за бензина, както и за лекарства, предписвани и плащани у нас от здравната каса, но изнасяни неправомерно от търговски компании на Запад, където са препродавани на доста по-висока цена.

“Открито с Валя Ахчиева” е сред най-старите предавания на БНТ от новото време. То стартира още през 1994 г., като показва репортажи от мястото на събитието, използва факти, документи, разкази на очевидци и свидетели на дадено събитие.

В кариерата си журналистката е била главен редактор на главна редакция “Актуални предавания” и програмен директор на БНТ.

До редакционното приключване на броя тя не бе открита за коментар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари