Свалиха 35 български шофьори от камионите им в Белгия след полицейска акция

4
Всички те са работели по документи за фирма, регистрирана в кв. Въбел в Търговище
Всички те са работели по документи за фирма, регистрирана в кв. Въбел в Търговище Снимка: Diario de transporte

35 български шофьори на ТИР-ове са били свалени от кабините на камионите им след масирана акция на белгийската федерална полиция в неделя точно на православния Великден

Това съобщи OFFNews, позовавайки се на специализирания портал Diario de transporte. Според проверка на медията се оказва, че всички са работели по документи за фирма, регистрирана в кв. Въбел в Търговище.

В ранните часове на деня десетки полицейски автомобили и коли без обозначение обкръжили камионите с българска регистрация в местността Тесендерло (Североизточна Белгия). Всички 35 шофьори незабавно трябвало да напуснат камионите си, оставяйки в тях всичките си лични вещи. След това българите са откарани в полицейския участък, където са разпитвани в продължение на целия ден, а едва вечерта са откарани в хотел наблизо. Съобщено им е, че могат да се върнат при камионите си в понеделник, но само за да вземат от кабините личните си вещи.

Според Diario de transporte всички камиони са конфискувани от полицията и ще бъдат веществено доказателство в досъдебно производство за нарушаване на социалното и данъчното законодателства в Белгия. Във връзка със същото производство били и неделните разпити на шофьорите. Оказало се, че всички българи работят в белгийска фирма и изпълняват дейността си на територията на Белгия, макар да били назначени от фиктивен български филиал с изплащане на български заплати. Филиалът бил от т. н. пощенски кутии и не е извършвал в България никаква дейност, освен регистрацията на камионите на българска територия и сключване на български трудови договори с шофьорите.

Справка на OFFNews показа, че собственици на българския филиал на компанията са двама братя, турци от Белгия и гражданин на Турция. Бърза проверка за броя на социално осигурените лица показва, че към януари т. г. фирмата е плащала осигуровки на 32 души. През 2016-2019 допреди пандемията броят им се е движил около 90-120, а дейността си компанията осъществява в този вид от 2011.

Белгийският превозвач, който се е решил на такава схема е заплашен от високи финансови санкции, а собственикът на компанията може да стигне и до затвора. В хода на досъдебното производство ще се търсят доказателства за избягване на данъчното облагане в Белгия и плащането на социални осигуровки.

Ситуацията е драматична за нашите сънародници, доколкото са били буквално изхвърлени от кабините си. Всичките 35 шофьори са се обърнали към белгийския профсъюз ВТВ-ABVV, с молба за съдействие и помощ. Синдикатът вече е задействал своите процедури, като е уведомил и браншовия синдикат в България.

Вероятно шофьорите ще получат някаква помощ за завръщането им в България и ще им бъде предложена работа във фирми, работещи на светло. За казуса е информирана и Европейската инспекция по труда ELA, за да бъда разширено разследването и в България. Възможно е в бъдещ процес българите да претендират за изравняване на възнагражденията от средното за България си с тези в Белгия поне за последните два месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    18
    Те изненада и миличките, все едно не са знаели
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари