Суровата реалност на текстилната индустрия у нас

1
До края на годината се очакват сериозни катаклизми в посока фалити
До края на годината се очакват сериозни катаклизми в посока фалити Видео: БНТ

Текстилният и кожарският бранш у нас са на ръба на оцеляването заради масовото внасяне на стоки от чужбина и липсата на квалифицирани кадри.

До края на годината много от малките и средни предприятия ще бъдат принудени да съкратят производството си и дори да затворят цеховете си, прогнозира в Русе изпълнителният директор на Българския бизнес форум Владимир Маринов, предава БНТ.

Под мотото „С любов към българското” фирми от текстилния, шивашкия и кожарския бранш си дават среща в Русе, за да предложат стоката си директно, очи в очи на потребителя. Това е един от начините производителите да достигнат до купувача, тъй като много от тях са закрили фирмените си магазини заради високите наеми.

Заетите в модната индустрия се оплакват, че са принудени да внасят памук, конци и платове от чужбина, защото у нас предприятията, които са произвеждали тези суровини отдавна не работят. Липсват и подготвени кадри.

Владимир Маринов - изпълнителен директор на Български бизнес форум:

"Въпреки хилядите програми за заетост- за съжаление, никой не иска да работи в производството. Работата е много тежка,заплащането не е високо. За съжаление, това е реалността."

Най-сериозният проблем , пред който са изправени производителите обаче е ,че родният пазар е залят с евтини дрехи от чужбина.

Владимир Маринов- изпълнителен директор на Български бизнес форум:

"Произведено в България е едно добро пожелание, можем да говорим само за ушито в България. 80 % от стоките са внос от Китай. Повечето от колегите издръжката им е месец за месец, в изключително тежко положение е сектора.  До края на годината се очакват сериозни катаклизми в посока фалити и трансформиране на бизнеса."

За да се даде шанс на родното производство от бранша настояват вносът на чуждестранни стоки за леката промишленост да бъде ограничен , както и данъкът добавена стойност за сектора да бъде намален. Ако това не се случи прогнозите на бранша са, че в следващите пет години текстилният и кожарският сектор у нас няма да отбележи ръст.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари