Студентите от ЕС ще плащат по-високи такси в английските университети

0
Промяната няма да се отрази и на студентите, които започват образованието си през учебната 2020-2021 г., заради преходния период след Брекзит, който продължава до декември
Промяната няма да се отрази и на студентите, които започват образованието си през учебната 2020-2021 г., заради преходния период след Брекзит, който продължава до декември

Студентите от Европейския съюз, които започват да учат в английски университети от догодина, ще трябва да плащат по-високи такси заради промени във финансирането, въведени след Брекзит. Това съобщи британското правителството във вторник (23 юни), цитирано от Евроактив

След решението ни да напуснем Европейския съюз, гражданите на ЕС, държавите от ЕИП (Европейското икономическо пространство) и швейцарските граждани вече няма да имат право на същия статут като британските граждани за академичната 2021/22”, посочи министърът на висшето образование Мишел Донелан.

Досега гражданите на ЕС се възползваха от същия статут като британските студенти. Той им осигуряваше възможността за вземане на заеми от правителството за покриване на такси до 9 250 британски лири (10 212 евро) годишно за редовен бакалавърски курс.

Другите чуждестранни студенти не отговарят на условията за заем и таксите им често са много по-високи. Те достигат до 36 065 британски лири, колкото е най-скъпият курс в Оксфордския университет.

Промяната няма да засегне граждани на ЕС, ЕИП и Швейцария, които вече живеят във Великобритания. Техните права бяха защитени чрез споразумението между Лондон и Брюксел, подписано преди Брекзит на 31 януари.

Промяната няма да се отрази и на студентите, които започват образованието си през учебната 2020-2021 г., заради преходния период след Брекзит, който продължава до декември, посочва Донелан в писмено изявление до парламента.

Промяната няма да важи и за ирландските студенти, които също ще бъдат освободени заради специалния имиграционен статус на всички ирландски граждани във Великобритания.

Във Великобритания учат много студенти от ЕС, както и много британски – в държави-членки на ЕС, като част от европейската програма “Еразъм”.

Британското правителство потвърди, че иска да продължи да участва в програмата, но подробностите все още са въпрос на преговори с Брюксел като част от бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари