Студенти в Пловдив правят спешен телефон за киберинциденти

2
Причината са зачестили проблеми с фалшиви новини и засилени атаки от хакери
Причината са зачестили проблеми с фалшиви новини и засилени атаки от хакери

Причината са зачестили проблеми с фалшиви новини и засилени атаки от хакери

Студенти от Пловдивския университет правят спешен телефон за киберинциденти. Причината са зачестили проблеми с фалшиви новини и засилени атаки от хакери. Идеята за спешен телефон, подобен на 112 се родила по време на лекции на Ясен Танев на студентите. Всичко започнало от въпроса "Какво правим, ако бъдем хакнати".

"Има хора, които, отдалечавайки се от центровете на знания, стават все по-рискови - изложени на заплахи. Големият проблем с киберсигурността е, че има много фалшиви новини. За да се научите кое е киберриск, трябва да може да различавате истинското от фалшивото и да имате доверие на източника. Заради това ние трябва да станем много близо до хората - да сме в техния Viber, в Facebook. Вие получавате реклами за черен петък във Facebook, но не получавате предупреждение, че има фишинг атака или че има атака през социалните мрежи и през куриерските служби", споделя Танев, цитиран от БНР.

Румяна Валджева е студентка по киберсигурност в Пловдивския университет. И работи като застраховател в компания, която предлага киберзастраховки. Затова е наясно с нуждата от информираност за киберинцидените, която да е извън нормалната бдителност на обикновения потребител. Затова Румяна Валджева и нейни състуденти са се заели със създаването на системата. Защото смята, че човешкият фактор при защита от кибератаки е в основите на всичко.

"Най-големият риск е човешкият фактор. Колкото и да сме защитили вашия компютър и да го наблюдаваме 24/7, получавате имейл с линк, кликате на него и всичко се разрушава. Те вече влизат във вашия компютър. Не е без да искате - получавате имейл от "банката" и ви казват: "моля кликнете на този линк, за да потвърдите самоличността си" и т.н. Това вече се е случвало много пъти".

Знанието ще се разпространява през социалните канали, казва Румяна Валджева. В обработката на сигналите ще участва Изкуствен интелект. Ще има и обучения за превенция.

Проектът тепърва ще се развива, каза Ясен Танев:

"Трябва да има система за бърза реакция и тя да е до вас. В киберсвета, можем да имаме киберизмама или кибератака дори в игрите, които играем. Трябва да можем да сме близо до хората и те трябва да могат да подадат сигнал, който да бъде проверен и, ако е проверен и валиден, да се изпрати към всички останали. Нещо като системата BGАlert, но не с фалшиви стигнали. Ние си го представяме, като стигнем от студентските мрежи. Идеята е когато някой иска да попита, да попита човек, на който вярва, а когато получи новина от някой, на който вярва, да знае, че тя е истинска".

Идеята е приложението да бъде безплатно. В момента около 300 души участват в различните канали, с които работят експертите. Вече получават и по 10-ина съобщения на ден.

Танев припомня, че Националният център по киберсигурност отговаря за кибератаки срещу националната инфраструктура. От началото на годината до края на ноември Министерството на електронното управление каза, че е имало над 6100 киберинцидента. Нямало е засегната критичната инфраструктура. Но увеличението спрямо 2022-ра е доста – това са с 2000 инцидента повече. Затова и министерството се надява по нов проект да привлече партньори от публичния и частния сектор, както и в академичните среди, за да се обменят данни за киберинцидентите. Предвижда се и създаването на програма за финансова подкрепа, която ще подпомогне малки и средни предприятия в усвояването на най-съвременни решения за киберсигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Де да знам
    Как пък за 30 и повече години не ме хакнаха и един път. А по отношение на компютрите съм сравнително тъпо парче. Образованието ми е спортно, всеки нискочел идиот има такова. Нещо са ме пропуснали. Как пък хакват все тия с елитните университети?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари