Студенти спасиха жена от удавяне във Варна

1
С риск за собствения си живот 19-годишните младежи са се хвърлили в тъмното и бурно море късно снощи
С риск за собствения си живот 19-годишните младежи са се хвърлили в тъмното и бурно море късно снощи Снимка: Dunavmost

С риск за собствения си живот 19-годишните младежи са се хвърлили в тъмното и бурно море късно снощи

Двама младежи са спасили възрастна жена, която се е хвърлила в бурното море от втора буна във Варна. Случаят е станал минути преди полунощ на изминалата нощ, разказа д-р Искра Величкова от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна в публикация във Фейсбук.

"Не искам да разказвам за нашата работа, искам да разкажа за геройството и адекватната реакция на двете момчета. Момчетата са били на близо и виждат как жена с дрехи скача от буната в морето. В това бурно и студено море, в този мрак, те са влезли в морето, с риск за собствения си живот, за да спасят непозната жена.", разказва д-р Величкова.

По думите ѝ, младежите са действали изключително адекватно и след като са извади жената.

"Когато са я извадили от морето, тя все още е дишала, но дробовете ѝ са били пълни с вода. Те са я обърнали съвсем правилно настрани за да изтече водата. Когато нашият екип дойде (бел. ред. Спешна помощ), жената вече бе в кома. Може би сме били на място буквално в последната ѝ една минутка живот. Успяхме да извадим жената от терминално състояние и я закарахме в болницата интубирана, жива. Нашата работа е ясна, но голямата заслуга и геройство е на двете момчета. Жената дължи живота си на тях.", сподели д-р Величкова.

Двамата 19-годишни младежи, Димитър Кандилов и Станислав Иванов, родом от Бургас и Поморие са студенти в Икономически университет Варна и Военноморско училище, съобщава Moreto.net.

Д-р Величкова споделя още, че съдействие са оказали екипи на полицията, както и други, намиращи се наблизо младежи.

"Основното, което ме потресе и съм безкрайно възхитена е от геройството на тези момчетата. Аз като се замисля в това море не знам дали бих скочила. Много беше страшно. Но, има и такива младежи, които са за пример.", споделя д-р Величкова.

Ето какво разказа Димитър за злополучната нощ, цитиран от вестник 24 часа:

"Снощи, както се разхождахме по крайбрежната алея около 23:30, видяхме фигура на жена, която вървеше пред нас. Свърнахме към втора буна, ей така, да погледаме морето. Тогава забелязахме фигурата отново, тя се движеше на 30-тина метра пред нас. Беше странно, мина ни през ума мисълта, че ще хвърли в морето. По едно време жената се отклони от пътя, клекна на ръба, остави си чантата и торбата. Станислав светна с прожекторче и извика: “Какво правиш там!? Ще паднеш!”

Тя, обаче помисли малко и се хвърли във водата пред очите ни, не реагира по никакъв начин на думите.

Тогава Станислав се съблече и се хвърли във водата, а аз звъннах първо на тел. 112 и хукнах да търся помощ да я извадим от водата. По-късно той ми разказа, че жената се е съпротивлявала на помощта му и се е връщала под повърхността на няколко пъти.

Аз успях да намеря две момчета и с тяхна помощ успяхме да я извадим. Бяхме подготвени от разкази на наши приятели спасители на плажа как се действа в такива случаи - обърнахме я на една страна да изтече погълнатата от нея вода. Медицинският екип и полицейски патрул дойдоха много бързо."

Докато медиците спасяват удавницата, полицаите включват парното в колата, за да се стопли младият смелчага.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Гражданин
    Момчетата са били много смели, но с риск за собствения си живот. В такава ситуация първо се мисли доколко рискуваш себе си. Дано жената реши да продължи живата си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари