Студенти бъркат „и” с „й”

0
Студенти бъркат „и” с „й”

Студентите най-често бъркат употребата на „и” и „й”, особено при множественото число на думи, които завършват на „я”. Така вместо „кайсии”, младежите пишат „кайсий” или пък „симфоний”, вместо симфонии”. Това съобщи вчера доц. Борислав Георгиев от Нов български университет по време на състезание по правопис между студенти от три ВУЗ-а. В маратона по грамотност се включиха три отбора - от Софийския университет, УНСС и НБУ. Студентите получиха по 5 въпроса, свързани с правопис, пунктуация и граматика.

Най-добре се представи отборът на СУ

който не допусна нито една грешка. По веднъж сгрешиха колегите им от УНСС и от НБУ. Организаторите обаче бяха категорични, че победители са всички. Студентите от НБУ се затрудниха на въпроса „На кой ред думата НЕ е изписана правилно”, а думите бяха „немарлив”, „безскруполен” и „неин”. Грешката е в „безскруполен”, чието правилно изписване е „безскрупулен”. Присъствието или отсъствието на тирета в думите „имейл” и „зам.-председател” пък доведоха до грешката на студентите от УНСС.

Всички младежи получиха награди - книги и билети за театър.

Вече два български университета въведоха курс по български език за студентите от всички специалности. Във Великотърновския младежите ще имат лекции по родния език от следващата учебна година. В Нов български университет, пък такова обучение има вече от 10 години, като студентите първокурсници дори правят диктовки, разказа доц. Георгиев, който преподава там.

Състезанието по правопис бе част от инициативата „Бъди грамотен”. „Неграмотността се превръща във все по-голям проблем на младите хора, на който трябва да обръщаме внимание”, коментира организаторът на инициативата Евелина Гечева. Идеята е чрез подобни състезания младите хора да се амбицират да пишат грамотно.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари