Студът вледени "косите" на Света Анна

0
Водопадът край село Смоличано замръзна
Водопадът край село Смоличано замръзна Снимка: БГНЕС

Сковалият страната арктически полъх вае ледени сталактити в село край Кюстендил, започнаха да замръзват „косите” на светицата Анна, както наричат водопада в Смоличано, предаде БГНЕС.

Според легендата очите на убитата тук светица се превърнали в два извора, а разпилените й коси - в падащ от 15-ина метра височина водопад, който замръзна. Заради безводието през есента водопадът се е ограничил до два ръкава, от левия все още струи вода. В интерес на истината тази година водопадът не е това, което беше преди 2 години, когато цялата му стена бе в лед.

Село Смоличано се намира на около 20-ина километра от общинския център Невестино, област Кюстендил във Влахина планина. До него се достига по два начина-от юг през селата Четирци, Друмохар и Ваксево, а от север през Пелатиково.

Граничният район е известен като „Пиянец” - историко-географска област, обхващаща кюстендилско и съседна Македония.

Двата извора от местността „Света Анна”, която местните хора наричат и „Яна”, вече падат от над 15 метра. От терасата над водопада най-много вода бълва чешмата с 12-те чучура, над всеки има плочка със зодиакалния знак –девиза и кратки характеристики. Вторият воден поток идва от лековитото аязмо, извиращ от малкия параклис. Двата извора падат от варовиковата скала, студът ги е превърнал в лед, досущ като сталактити, спускащи се от тавана на пещерите, но снежно-бели.

Водите на чешмата с 12-те чучура, намираща се пред малката черква, лекува болни очи. Според легендите на това място е имало манастир - по време на турското нашествие той е бил разрушен. Още една легенда разказва, че тук е била убита девойка на име Анна - очите й се превърнали в извори, а косите - във водопада, който скача от скалата. Тази година „косите” на светицата се свеждат до две „плитки”.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари