Строят завод, който ще осигури работа на над 3 000 души

0
Заводът на "Язаки" ще произвежда кабелни системи за автомобили / Снимката е илюстративна
Заводът на "Язаки" ще произвежда кабелни системи за автомобили / Снимката е илюстративна

През юли предстои първата копка за изграждането на нов завод на "Язаки"-България между Димитровград и Хасково, който ще произвежда кабелни системи за автомобили.

Това обявиха на пресконференция в община Димитровград днес кметът й Иво Димов, директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и управителя на фирмата за България Рома Будриене, информира Дарик.

Тя представи новият завод, който е трети за страната след тези в Ямбол и Сливен. Планираната инвестиция е около 50 млн.евро. Предприятието край Димитровград ще е на парцел от 64 000 кв.м, като предвидената застроена площ е 30 000 кв., а производствената- 19 000 кв.м. Заводът трябва да бъде готов в началото на лятото на 2017 година, а да заработи с пълен капацитет през 2018 година. Предвиденият максимален брой заети е над 3 000 души, като първоначално ще стартира прототипно производство през октомври 2016 г. в т.нар. пилотен завод с около 250 служители. От 2017 г. производството ще се разшири и ще наемем още работници, посочи Рома Будриене. На пресконференцията стана ясно, че вече са наети 50 души, които се обучават в тренинг център в завода в Ямбол, тъй като производството е специфично.

Кметът Иво Димов представи в хронологичен ред стъпките от първата среща с представители на компанията до днешния ден и благодари на всички, съпричастни към това тя да се случи. Това е една инвестиция, каквато в региона не е имало над 50 години и която ще промени икономическия му профил, посочи той.

Директорът на Агенцията по инвестиции Стамен Янев подчерта, че активността и постоянството на местната власт в Димитровград имат решаваща роля за финализирането на проекта, стартирал през октомври 2013 година.

Предприятието ще е в близост до другата обявена неотдавна в община Димитровград инвестиция на турска компания, също между Хасково и Димитровград.

Кмета Иво Димов, директора на Агенцията по инвестиции Стамен Янев и управителя на фирмата за България Рома Будриене чуйте в приложения файл.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари