Строителите вдигат цените по сключени вече договори за жилища

0
"Има лека лудост на пазара в момента. Днес отивате и купувате апартамент, но не знаете дали строителят няма да вдигне цената утре“, коментира Люба Атанасова
"Има лека лудост на пазара в момента. Днес отивате и купувате апартамент, но не знаете дали строителят няма да вдигне цената утре“, коментира Люба Атанасова Снимка: БГНЕС / Архив

Клиентите не знаят колко в крайна сметка ще им струва вече предплатеният имота и с колко ще се оскъпи до построяването му

Строителите масово вдигат цените на жилищата, договорени „на зелено“ с клиентите, разкрива Economic.bg. Като оправдание за исканите индексации на вече сключени договори за покупко-продажба са инфлацията при строителните материали. За тенденцията признават и големите имотни агенции в страната.

Така имот, закупен преди години „на зелено“, може да достигне сегашните цени, т.е. да се оскъпи в пъти.

"Има лека лудост на пазара в момента. Днес отивате и купувате апартамент, но не знаете дали строителят няма да вдигне цената утре“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Тя споделя, че има строители, които дори отказват сделки и плащат обезщетения. От имотната агенция наблюдават масово връщане на депозити към клиенти за капарирани имоти. Ако купувачът не е съгласен с предложената индексация, строителят връща парите, плюс 10% обезщетение.

„Процентът индексация е различен. В София това се наблюдава най-масово заради новото строителство. В другите градове тази тенденция е по-слаба“, посочва Атанасова.

Според нея, ако цените на строителните материали продължат да растат, и ако тенденция за поскъпване на ток и газ се запази, то през следващите няколко месеца цените на имотите може да се покачат с до 10%.

Поскъпването може дори да е и по-голямо, ако тревожната тенденция се задържи.“

Припомняме, че строителите прогнозираха ръст от 27 на сто през настоящата година. Атанасова не изключва подобно увеличение.

Освен индексацията на цени, налице е и задържане на проекти. Големите инвеститори са предпазливи и не пускат целия си проект за продажба.

Пускат за продажба поетапно – една част „на зелено“, а друга след завършен проект“, посочва пред Economic.bg Гергана Бахчеванова, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“.

Миналата седмица НСИ представи статистика, според която, през последното тримесечие на 2021 г. рекорден брой сгради са въведени в експлоатация – дори надхвърля рекорди от 2009 г.

Според имотните агенции това е било очаквано предвид получените разрешения за строеж. Атанасова и Бахчеванова са единодушни, че по-голямата част от имотите в тези сгради са изкупени преди години. В следващите месеци имотните агенции ще наблюдават какъв процент от тези жилища, купени с цел инвестиция, ще излязат на пазара и на какви цени.

Трябва да следим дали тези имоти ще бъдат пуснати така, както са закупени – на шпакловка и замазка, или собствениците им ще вложат средства за обзавеждане и подобрения“, посочва Бахчеванова.

Въпреки тенденциите, които ще движат имотния пазар през тази година, имотните агенции отричат това да са признаци за имотен балон. Според Атанасова и Бахчеванова няма предпоставки за наличието на такъв феномен. Напротив – до момента спестяванията, доходите на населението, лихвените проценти и търсенето вървят с добри темпове.

А за тези, които чакат момент, когато балонът ще се спука и цените ще паднат, Бахчеванова напомня, че дори през кризата цените на имотите са падали в продължение на 6 години, а сделките – в продължение на 4 години.

Имотният пазар е бавен. Дори когато се спука балонът, цените не бяха толкова атрактивни“, коментира Бахчеванова.

Пазарът на наеми се завръща към нивата отпреди пандемията, въпреки че ниските лихви по ипотечните кредити силно влияят. Атанасова и Бахчеванова посочват, че в момента е по-изгодно за купувачите да изплащат собствено жилище, защото вноската по кредит е колкото тази за месечен наем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари