Страничните реакции след КОВИД ваксина у нас са под 1 %

0
Реакциите са били болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост
Реакциите са били болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост Снимка: БГНЕС / Архив

При поставени близо 4,4 млн. ваксини срещу COVID-19 към 3 май в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили 4 069 съобщения за постваксинални реакции, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването

 Това са 0,092 на сто от всички поставени дози. Съобщенията за нежелани реакции по видове ваксини са от "Spikevax" (на производителя "Модерна") - 428, от "Comirnaty" (на производителя "Пфайзер") – 1 151, от "Vaxzevria" (на "Астра Зенека" – 2 324), от "Janssen" – 166, посочиха от пресслужбата.

Към 3 май при приложени общо 4 180 дози от педиатричните ваксини "Comirnaty" и "Spikevax" във възрастовата група от 5 до 11 г., включително, са постъпили три съобщения за нежелани лекарствени реакции, които са 0,07 на сто от всички приложени ваксини.

Към същата дата във възрастовата група от 12 до 17 г., включително, са приложени общо 49 867 дози от ваксините "Comirnaty" и "Spikevax". Постъпилите съобщения за нежелани лекарствени реакции са 14, което е 0,03 на сто от всички приложени ваксини.

Най-често медицинските лица и гражданите са съобщавали за реакции, които са посочени в кратките характеристики на лекарствените продукти - болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост, болки в ставите и мускулите. Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са относително леки по тежест, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение.

Ваксините срещу COVID-19 остават най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, налагащо хоспитализация, и дългосрочни последици за здравето. Повече информация за постваксиналните реакции е публикувана на интернет страницата на кампанията "+ мен".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    аз
    daraveng, ти лекар ли си? вирусолог? или обикновен докер?
  • 0
    1
    darkaveng
    А реакциите "отпред и отзад" колко са???? Бе тъпунгери, сопрете се! SARS-CоV 2.0 няма и повече няма да има! От утре Мара вече не е ... абе, става порядъчна "мома"!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари