Страхувахме се, че атентатор ще дойде и при нас

0
При атентата загинаха  10 души, а 15 бяха ранени.  8 от жертвите са германци, както и девет от сериозно пострадалите
При атентата загинаха 10 души, а 15 бяха ранени. 8 от жертвите са германци, както и девет от сериозно пострадалите Видео: Нова телевизия

Специалният пратеник на Нова в Истанбул Данаил Глишев успя да се срещне с хора, били много близо до мястото на терористичния атентат в самия център на града.

Садат работи в ресторант на метри от градината „Султан Ахмед”. Всеки ден той посреща туристи. Така е и във фаталния 12 януари.

 „Бях тук, семейството ми беше тук, всички решихме, че има земетресение. Когато стана ясно, че става дума за самоубийствен атентат,започнахме да се страхуваме, че атентатор ще дойде и при нас”, разказа Садат.

Силите за сигурност на този етап не изключват възможността за наличие на втори атентатор или заложено взривно устройство. Туристите като Меджет от Иран, обаче, нямат намерение да прекъснат почивката си веднага.

„Такива неща май стават навсякъде. И във Франция, и тук, в Турция”, коментира той.

Турските власти коментират, че мишена на терористичния акт очевидно е била група от 33 туристи от Германия. Германия и Дания пък предупредиха гражданите си да избягват местата в Истанбул, където се събират повече хора.

Запознати твърдят, че не чужденците са основната цел.

На 23 декември взрив в зоната за самолетите на истанбулското летище "Сабиха Гьокчен" отне живота на две жени.

Печален исторически рекорд по брой на жертвите отбеляза двойният самоубийствен атентат през октомври миналата година пред основната гара в Анкара по време на прокюрдски митинг.

Тогава бяха убити 103 души, а  над 500 бяха ранени. 34 души загинаха, а над сто пострадаха през юли в Суруч, близо до сирийската граница.

За поредицата от  атентати турските власти неизменно обвиняваха ИДИЛ.  Садат е виждал вече насилие.

„Такива неща стават и в мястото, от което идвам. Роден съм в Диарбекир. Сега там е война. По-лошо е от Сирия. Умират деца, хората не могат да спят спокойно. Падат бомби, стрелят оръдия. Ужасно е”, сподели Садат.

По официални данни повече от 15% от всички туристически визити за първите 9 месеца на миналата година са били на германци. Това ги прави и най-голямата група чуждестранни туристи в страната – над 5 милиона души.

При атентата загинаха  10 души, а 15 бяха ранени.  8 от жертвите са германци, както и девет от сериозно пострадалите.

Около 60 души са задържани до този момент в рамките на антитерористични операции на турската полиция в различни райони на страната.

Сред арестуваните има и такива, които планирали да извършат терористични нападения.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари