Вижте кои са жертвите на атентата в Манчестър

0

Килърът от Манчестър Салман Абеди бил свързан с атентаторите от Париж и Брюксел, писа "Дейли мейл", предаде Монитор.

В понеделник на Манчестър арена загинаха 22 души, а 119 бяха ранени. 23-ма от ранените остават в критично състояние. Убиецът е 22-годишният Абеди, първо поколение британец от родители либийци. В дома на Салман в Манчестър били открити заготовки за още няколко бомби.

Една от версиите, разпространена в медиите на Острова, е, че Салман е част от голяма ислямистка мрежа и свързан с Мохамед Абрини - мъжът с шапката, който е замесен в масовите кланета в Париж и Брюксел. Известно е, че Абрини е посетил Манчестър през 2015 г. Освен това Салман Абеди е бил в Германия четири дни преди атаката, като е бил в Дюселдорф, където след атаката в Берлин германските власти арестуваха терористи. Преди ден службите коментираха, че бомбата е много сложна и Салман е трябвало да получи помощ, за да я направи.

В момента полицията на Острова и в Либия извършва арести. Властите във Франция и в Русия също задържаха джихадисти. Зад решетките в Либия са малкият брат на Салман - Хашеми и баща му Рамадан.

Трети роднина - по-големият брат на Салман, е арестуван в Манчестър. Не е ясно той в каква връзка е с атентатора. Сестрата на атентатора 18-годишната Джомана заяви, че брат й е бил мил човек, но е искал да отмъсти на американците заради ударите в Сирия.

Началникът на полицията в Манчестър Иън Хопкинс заяви, че при обиски из целия град са открити улики, които са важни за по-нататъшния ход на разследването. Той също така окачестви като "съществени по значение" арестите на осем заподозрени лица, без обаче да навлиза в подробности. По думите на Хопкинс обиските ще продължат още няколко дни. От вторник полицията в Манчестър е претърсило голям брой адреси в града. Сред арестуваните е и братът на атентатора Салман Абеди.

Арестуваният в Триполи по-малък брат на Салман - Хашеми е обвинен, че е знаел за планирания атентат цял месец преди атаката.

Бащата Рамадан е бивш служител по сигурността на летището и член на Либийска ислямска бойна група от 90-те години. Групата е свързана с "Ал Кайда". Той е бил част от салафитското джихадистко движение - екстремистко движение на двете групировки - "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Публично се е изказвал в подкрепа на екстремистите в Сирия, както и за групировката "Ал Нусра" - клонът на "Ал Кайда" в Сирия. Рамадан напуска Либия през 1993 г., бягайки от обвинения, че помага на ислямистите. Има 4 деца - трима синове и дъщеря. Преследван от режима на Кадафи, също като останалите членове на Либийската ислямска бойна група, Абеди е получил убежище във Великобритания. През 2011 г. той се е върнал в Либия, за да воюва на страната на бунтовниците срещу силите на Кадафи.

Съпругата на Рамадан - Самия Табал е ядрен физик, близък приятел на Абу Анас ал Либи - ветеран от "Ал Кайда", убит в Триполи през 2013 г. от американските спецчасти. Либи е обвинен за бомбите в двете американски посолства в Африка през 1998 г. Рамадан е ползвал за снимка в профила си снимка на Либи. Тя била приятелка и със съпругата на топ главатаря на "Ал Кайда". Салман се обадил на майка си само часове преди атентата.

Малкият брат на Салман - Хашем е фен ИД. След ареста е заявил, че заедно със Салман са били част от ИД. Хашем е знаел цял месец преди атентата за плановете на брат си за организирането на касапницата в Манчестър.

Както "Монитор" вече писа, двама от познатите на Салман са съобщавали по-рано на британската полиция, че той е свързан с тероризъм на т. нар. гореща линия. Френското вътрешно министерство има информация, че килърът е бил в Сирия.

Вече са разпознати всички загинали и са огласени имената на 16 от тях. Сред загиналите има и полицайка.

Междувременно изтекоха снимки от разследването на атентата в Манчестър в британските и американските медии. Британските спецслужби изразиха недоволство от теча на снимките. Полицията в Манчестър е прекратила обмена на информация със САЩ. Освен снимките, името на предполагаемия извършител на самоубийствения атентат Салман Абеди бе разгласено от американски медии във вторник, преди британската полиция да го обяви официално. Разпространяването на информация без разрешение вреди на разследването, каза говорител на британската полиция, цитиран от Франс прес. Представител на британското правителство потвърди съобщението на Би Би Си, че премиерът Тереза Мей ще постави въпроса за медийните течове на президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Освен това Мей ще сведе до един ден участието си в срещата на върха на Г-7 в Италия.

Кралица Елизабет Втора също даде своя дан към пострадалите, като отиде в болницата на среща с пострадалите деца. Хиляди хора запазиха минута мъчлчание точно в 10 ч местно време в Манчестър, Лондон и други британски градове в памет на жертвите. Стотици хора се стекоха на централния манчестърски площад "Сейнт Ан", където бяха положени цветя и други символи, изразяващи почит към жертвите. Спонтанно хората запяха Don't Look Back in Anger, което вече е символ на духа на Манчестър.

На фона на всеобщата истерия се появи и фалшив профил във Фейсбук на сестрата на Салман Абеди - Джомана. Оказва се обаче, че красавицата, която се вижда в профила, е едно от най-популярните лица в арабския моден свят - моделът с родители от холандски произход и от Фиджи Ал Дуб.

От 2013 г. британските служби за сигурност са осуетили 18 екстремистки заговора в Обединеното кралство, включително пет след атентата в центъра на Лондон през март, заявиха анонимни британски източници пред Би Би Си, предаде Ройтерс.

Фалшива тревога

Приключи инцидентът в квартал Хюм на град Манчестър, довел до извикването на екип армейски сапьори, бомбената заплаха е фалшива, съобщи в Туитър репортер от Би Би Си. Експертите от армията са проучили подозрителния пакет, за който беше съобщено, и са го оценили като безопасен, съобщи полицията. Районът вече не е отцепен. Първоначално полицията съобщи, че инцидентът се е случил в кампуса на колежа Трафорд, но впоследствие уточни, че става дума за улица Линби в квартал Хюм, в южната част на град Манчестър. Силите на реда преградиха няколко улици в близост до мястото.

Външно съветва за бдителност

Българското външно министерство препоръчва на българските граждани подробно да се осведомяват за актуалната обстановка на Острова. Те трябва да са бдителни особено на места с големи струпвания на хора. При необходимост българите могат да получат помощ на тел.: +44-20-7581-3144 и +44-20-7584-9400; дежурни телефони: + 44-20-7581-3144; +44-20-7584-9400; eл.поща: [email protected]; Консулска служба: +44-20-7589-3736, eл.поща: [email protected].
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат на тел. +359-2-948-2404; +359-2-971-38-56, eл.поща: [email protected], както и на дежурните телефони и електронна поща на българското дипломатическо представителство и консулска служба в Лондон. Българите могат да се регистрират в системата на МВнР: www.mfa.bg/120/patuvamza/

Списък с жертвите:

Меган Хърли, 15 г., Ливърпул

Илейн Макиър, 43 г., Чешир

Къртни Бойл, 19 г., Гейтсхед

Филип Трон, 32 г., Гейтсхед

Уенди Фауел, 50 г., Оти, Лийдс

Елид Маклеод, 14, остров Бара

Хлое Ръдърфорд, 17 г., Саут Шийлдс

Лиъм Кери, 19-годишна, Саут Шийлдс

Сорел Лешковски, 14 г., Лийдс

Мишел Кис, 45 г., Блекбърн

Джейн Тъдъл-Тейлър, 51 г., Блекпул

Нел Джоунс, 14 г., Гострей, Чешир

Мартън Хет, 29, Стокпорт

Ангелика Клис, 40 г., Полша

Марчин Клис, 42 г., Полша

Оливия Кембъл, 15 г., Бъри

Алисън Хоу, 44 г., Ройтън

Лиза Лийс, 43 г., Ройтън

Кели Брустър, 32 г., Шефилд

Сафи Роуза Русос, 8, Тарлетон, Ланс

Джеорджина Каландър, 18, Уитъл-ле-Уудс, Ланс

Джон Аткинсън, 26 г., Радклиф, Манчестър

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари