"Страдание и спасение" - еврейските общности в Русе

0
До края на февруари предстои представяне и дискусии в Русе
До края на февруари предстои представяне и дискусии в Русе

Сборникът „Страдание и спасение“, който беше представен в София, цели да допринесе за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора. Това е сборник за еврейските общности в Русе, Шумен и Варна.

Сборникът е резултат от работата на регионалните музеи. Изданието съдържа устни разкази на еврейските общности за самите тях и живота им в Русе, Шумен и Варна, излъчи БНР.

Разказите са подредени в осем глави: Детство, Семейство, Квартал, Празници, Страдания, Всекидневие, Работа, Обетованата земя.

Като специфично средство в изследването се очертава използването на визуално-антропологическия подход, защото позволява да се разкрие визуалната, семиотичната и социалната логика на събраната колекция от снимки.

Разказите са резултат от теренно проучване, проведено през пролетта на 2015 година. То отразява не само състоянието на градските общности на евреите в Русе, Шумен и Варна, но описва хора и събития, отнасящи се и за онази част от българските евреи, които днес живеят в Израел.

До края на февруари предстоят представяне и дискусии в Русе, Шумен и Варна.

В звуковия файл може да чуете интервю на Ирина Недева със съставителя и редактор на сборника - проф. Николай Ненов и Цвета Ненова.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари