Стоян Стоянов - Комитски подготвя исторически комикс за Русе

0
Реновират експозицията „Музей на комикса“ за нейната 10-ата годишнина, съобщи нейният създател
Реновират експозицията „Музей на комикса“ за нейната 10-ата годишнина, съобщи нейният създател Снимка: РБ "Любен Каравелов"

Реновират експозицията „Музей на комикса“ за нейната 10-ата годишнина, съобщи нейният създател

Българо-румънски комикс десант „От двете страни на Дунав“ се проведе в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Той се организира от библиотеката и русенския комикс клуб „Марчело“, разказа в ефира на Дарик радио Стоян Стоянов - Комитски.

Представена беше румънската комикс адаптация „Дунавския лодкар“ по едноименното произведение на Жул Верн. Това се случи за първи път в Русе и България – две седмици преди официалната румънска премиера в Букурещ. Сред гостите на събитието бяха Додо Ница – изследовател на деветото изкуство в северната ни съседка и издателят на комикси Лучиан Анча. Събитието бе по повод на 115 години от първата публикация на романа на Жул Верн „Дунавския лодкар“ и 80 години от българския му превод.

Стоян Стоянов - Комитски е координатор на екипа, подготвил двуезичното издание (на български и английски език) „Русе – за първи път в България“. Текстовете представят срещата на българите с Европа и русенските „премиери“ в България. „Русе – за първи път в България“ се издава със съдействието на Община Русе в партньорство с Регионален исторически музей, Държавен архив – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Книгата е създадена от авторски екип в състав: Йовчо Стоянов, Румен Кузов, Стоян Комитски и Хачик Лебикян. Сега Стоян Комитски подготвя книга за историята на град Русе в комикс, съобщи авторът.

Стоян Стоянов-Комитски е магистър по предучилищна и начална училищна педагогика. Над 15 години работи в сферата на управлението на образованието в Русе. Повече от 10 години организира уроци по родолюбие за децата на Русе. Дългогодишен деятел на русенското читалище „Христо Ботев-1908“, секретар на клуб „Традиция“ - Русе. Автор е на първото самостоятелно проучване „Васил Левски и Русе“ (2014) и широкообхватното такова през 2020 г. Съставител и издател е на вестниците „Ботев лист“ и „Васил Левски“. Носител е на „Награда Русе“ (2013) и „Неофит Рилски“ (2019). Основава експозицията „Музей на комикса“ в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ (2014).

Цялото интервю със Стоян Стоянов-Комитски по Дарик чуйте в прикачения файл:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари