"Стомана" - Перник ще съди "Софийска вода"

0
От предприятието отрекоха да има незаконно отклоняване на вода и заявиха, че не следят течовете, защото водопроводът е собственост на ВиК Перник и те носят отговорност за поддръжката
От предприятието отрекоха да има незаконно отклоняване на вода и заявиха, че не следят течовете, защото водопроводът е собственост на ВиК Перник и те носят отговорност за поддръжката Видео: БНТ

Втори ден продължава търсенето на течове на вода в района на "Стомана" - Перник.

От предприятието заявиха, че не ползват нерегламентирано вода и обмислят да съдят "Софийска вода" заради разпространяване на неверни данни и обвинения, предава БНТ.

И днес работата на терен беше проверена от министъра на икономиката, както и представители на областната управа.

Още рано сутринта багерите започнаха да търсят откъде изтича водата на Перник. Експертите обходиха терена, през който минава магистралният водопровод, захранващ източните квартали на Перник.

На Рождество Христово екипите продължиха да работят неуморно. Само за няколко часа бяха открити три теча по тръбата.

В района около "Стомана" - Перник беше намерено и отклонение, което не е ясно накъде отива.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Специалистите локализираха много голям теч в рамките на два километра и половина.

В отсечката са поставени измервателни уреди, които показват какви са загубите по тръбата.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Към Перник се пускат 300 литра в секунда, 90 литра се губят в този участък, който продължава и надолу.

От ръководството на "Стомана" - Перник отрекоха да има незаконно отклоняване на вода и заявиха, че не следят течовете, защото водопроводът е собственост на ВиК Перник и те носят отговорност за поддръжката.

Константин Стаменов, представител на "Стомана индъстри": Няма никакви нерегламентирани включвания в "Стомана". Всички включвания, където имаме захранване с вода, минават през водомери. Те са пломбирани и проверени.

От "Стомана" - Перник заявиха, че обмислят да съдят "Софийска вода" заради официален доклад, който твърди, че в предприятието се изливат нерегламентирано 290 л вода в секунда. От там заявиха, че информацията подадена от ВиК Перник е невярна.

Константин Стаменов, представител на "Стомана индъстри": Елементарно е да кажеш, че 290 литра в секунда текат нерегламентирано, след като целият оток от язовир "Студена" е 350 л. Това означава, че вода не е стигало в града. Ние сме ги предупредили, че ако в тридневен срок не излязат ли с опровержение, "Софийска вода" ние ще ги съдим.

И докато спорът затова кой е виновен за водния режим продължава, оказва се, че пробойните по тръбата ще бъдат ремонтирани трудно, тъй като липсва информация къде точно под земята се намират тръбите.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Най-голямата трудност е това което виждате, че се лутаме. Местното ВиК нямат схеми къде са тръбите, какви са отклоненията, защо са тези отклонения. Работим на тъмно. Перник освен водата, която липсва, има огромен проблем с цялото си ВиК.

През следващите дни на място ще бъде изпратена допълнителна техника, осигурена от регионалното министерство. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари