Столетник празнува в русенски ресторант

3

Трайко Андонов - ветеран от Втората световна война, днес своята 100-годишнина. Тържеството беше в русенския ресторант "Винарна".

Трайко Андонов е роден на 14 март 1918 г., в село Лазаро Поле, Македония. През 1926 г. семейството му идва в България и се установява в русенския край, в град Бяла. През 1939 г. полага войнишка клетва, а през 1940 г. става ефрейтор, като по-късно му е присвоено званието кандидат подофицер. Завършва военната си служба същата година, пише вестник Бряг.

По време на Втората  световна война два пъти е мобилизиран и изпращан в противовъздушните батареи около София и Перник, за да защитава въздушното пространство над тях.  През 1948 г. се установява да работи в Русе. Работил е като експедитор в „ДЕСПРЕД“; началник отдел „Снабдяване и пласмент“ в Градски прокомбинат; началник отдел Завод „Петър Караминчев“; старши инженер в завод „Г. Димитров“; водещ корабостроител и др. Пътувал е в Европа и бившия Съветски съюз, за да договаря стока за местната промишленост. След пенсионирането си е поканен от ръководството на „Камашит“ Силистра да работи при тях, като до 1978 г. е главен моделиер.

На празненството по случай 100-годишнината на Трайко Андонов присъстваха председателят на Съюза на ветераните от войните в Русе Вася Бойчева, началникът на Русенското военно окръжие подп. Цанко Недев, зам. областният управител на Област Русе Валентин Колев, директорът на дирекция „Здравни и социални дейности“ в Община  Русе Мариела Личева. Те се присъединиха към близките, роднините и приятелите на рожденика.

Мариела Личева връчи на Трайко Андонов поздравителен адрес и подарък – картина с изглед към Доходното здание и Паметника на свободата.

Рожденикът получи и почетен знак за заслугите си от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари