Стойчо Кацаров: Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи

0
Стихващият интерес към тази специалност се дължи на две неща, обясни здравният министър
Стихващият интерес към тази специалност се дължи на две неща, обясни здравният министър Снимка: МЗ

Това трябва да се промени

"Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени. Стихващият интерес към тази специалност се дължи както на ниските възнаграждения, така и на липсата на възможност за професионално развитие".

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на среща с председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева и членове на Асоциацията.

Министър Кацаров посочи, че трябва да се върви в няколко посоки, едната от които е промяната на медицинските стандарти. Той припомни, че с приети изменения в някои от тях са намалени изисквания към дейността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, необходими за осъществяването на дейността. "По този начин ще могат да се отделят повече средства за възнагражденията на медицинските сестри", допълни той, предават от пресслужбата на министерството.

Здравният министър бе категоричен, че е необходимо здравните грижи също да бъдат стандартизирани. "По този начин ще се повиши търсенето на професионалисти по здравни грижи, респективно – възнагражденията, които те ще получават", обясни д-р Кацаров.

Председателят на БАПЗГ Милка Василева коментира, че от много време от Асоциацията настояват здравната грижа да бъде стандартизирана и увери, че в кратък срок ще изготвят и предложат на здравното министерство проект на стандарт по здравни грижи.

По време на срещата стана ясно още, че след разговори между МЗ, МТСП и МОН броят на местата за медицински сестри в университетите ще бъде увеличен двойно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари