Стикерът за гражданска отговорност отива в историята

19
Всякакви стикери, които не са въведени със закон, трябва моментално да изчезнат от предните стъкла на автомобилите, заяви депутатът Божидар Божанов
Всякакви стикери, които не са въведени със закон, трябва моментално да изчезнат от предните стъкла на автомобилите, заяви депутатът Божидар Божанов Снимка: БГНЕС

Всякакви стикери, които не са въведени със закон, трябва моментално да изчезнат от предните стъкла на автомобилите, заяви депутатът Божидар Божанов

Войната срещу стикерите по предното стъкло на автомобила съвсем скоро ще вземе нова жертва – този за гражданска отговорност. За това информира „Телеграф“ , позовавайки се на депутати от ресорната парламентарна комисия, която предстои скоро да гледа на второ четене промени в Закона за движението по пътищата, които пращат зелените лепенки в историята. Мотивите са улеснение на гражданите и намаляване на разходите им на пари и време.

Разлепяне

До разлепването на стикерите се стига след постепенната дигитализация на системите за движение по пътищата у нас и прозрението на депутатите, че както служителите на Пътна полиция, така и умните съвременни камери могат за секунда да проверят в база данни дали за дадено МПС е платена застрахователната полица. По тази причина сред промените е и отпадането на задължението водачите да носят със себе си оригинал или копие на „Гражданска отговорност“. Такова обаче трябва да се носи в чужбина, където властите нямат достъп до българските бази данни.

Сложно

За разлика от стикера за застраховка отърваването от стикера за технически преглед или т.нар. екостикер ще се окаже по-сложна задача. „Причината е, че според много колеги той е ключов за предотвратяването на фиктивните технически прегледи и по тази причина вероятно ще се запази. Целта е обаче да не бъде на стъклото, а под предния капак или на профила на шофьорската врата“, обясни за „Телеграф“ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. По негово предложение в закона ще бъде записано, че всякакви стикери, които не са въведени със закон, трябва моментално да изчезнат от предните стъкла на автомобилите. Това обхваща например всички стикери, създадени чрез заповеди и наредби на институции, сред които министерства, държавни предприятия и общини.

Промените се очаква да се гледат в пакет с тези, въвеждащи камерите на пътната агенция като средства за засичане на средна скорост с административно-наказателна цел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 20
    4
    Минувач
    Отдавна пътните полицаи не гледат ваденките. Правят си справка в таблетчето, искат все пак да видят документ за самоличност и толкова. Стикерите са, за да може наши хора да захлебват от печатане и продажби.
  • 9
    3
    Спокоен
    Впрочем, не снощи, а на 16-ти вечерта ме спират около 23:00 сврени тайно по Придунавски до мюзикбокса. Всичко ми е изрядно, но ми минава мълния през главата "лелеее, стикера за ГО ми е от миналата година". Не бе, няма проблем, в жабката ми е новия стикер с ГО, не съм го лепнал просто, ако се заядат ще се съдим, но провериха каквото провериха и ми пожелаха приятна вечер. Най вероятно вече имат някакви указания.
  • 26
    2
    Митака
    Не само стикерите и смяна на часа.Всяка година за последно.Всичко е ала бала.
  • 34
    1
    Ники
    ТОВА ГО СЛУШАМЕ ОТ 2 ГОДИНИ,ЩО ПИШЕТЕ ГЛУПУСТИ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари