Стиф Джобс: Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес!

0
Култови изказвания на великия предприемач
Култови изказвания на великия предприемач

Днес великият изобретател и предприемач Стив Джобс щеше да навърши 64 години.

Той е роден на 24-и февруари 1955 г. в Сан Франциско и още като бебе родителите му го дават за осиновяване. Стив има късмет и попада в любящото семейство на Клара и Пол Джобс, информира Woman.bg. Още от малък бъдещият изобретател се запознава със света на електрониката. Той работи в гаража заедно с приемния си баща и така се запалва по механиката.

Макар Джобс да е надарен с висок интелект и изобретателност, той среща трудности като дете и не е щастлив в училище, затова приемните му родители го преместват в гимназията „Хоумстед“, където Стив се запознава с бъдещия си бизнес партньор Стийв Возняк.

След завършването си Джобс посещава лекции на фирмата „Хюлет Пакард“, където по-късно е нает за работник. Когато е на 21 години той и добрият му приятел Стийв Возняк започват работа по първия компютър „Apple I” в гаража на бащата на Джобс.

Когато продуктът е готов, те го представят на местен продавач на електроника, който остава впечатлен и поръчва няколко бройки, които продава на цена от 666, 66 долара. Не след дълго Джобс и Возняк жънат голям успех и осъществяват много продажби. Така се създава легендарната компания „Apple”. След първите три години от съществуването си състоянието ѝ надхвърля 139 милиона долара.

През годините изобретенията им претърпяват бурно развитие и днес, дори и след смъртта на Стив Джобс, те са водещи в света на електрониката. Изобретенията, които доказват революционния напредък на технологиите са iPod, iPhone и iPad.

Разбира се успехът носи и неприятни преживявания на гениалния Стив и през 1985 г. той е принуден да продаде своя дял от компанията на стойност 20 милиона долара заради неразбирателство с другите директори, но след години той отново се завръща в „Apple”.

Другият проект на Джобс, който постига зашеметяващ успех, е добре познатата компания за компютърни анимации Pixar.

В личен план той успява да създаде щастливо семейство. Джобс се жени през 1991 г. за Лоурийн Пауъл и двамата имат един син и две дъщери. Стив има и още една дъщеря от предишната си връзка, която е родена през 1978 г.

През 2003 г. Стив Джобс разбира, че е болен от рядка форма на рак на панкреаса и се налага да бъде опериран, но той отказва и предпочита да се отдаде на вегетарианска диета. Едва след година Стив се съгласява да бъде опериран и туморът му е премахнат успешно. Но въпреки това легендарният изобретател не се възстановява напълно и през следващите години той продължава да слабее. Стив Джобс умира на 5-и октомври 2011 г. в Пало Алто.

Освен със своята изобретателност той беше известен и с мъдростта си. В негова памет днес ще си припомним някои от култовите му изказвания.

"Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес!"

"Да бъда най-богатият човек в гробищата не означава нищо за мен... Да заспивам вечер с мисълта, че сме създали нещо прекрасно...ето това има значение".

"Не се замислям много на колко години съм. Ставам сутрин и това е нов ден".

"Бъди мярка за качество. Някои хора не са свикнали със среда, в която съвършенството е стандарт".

"Едва сега разбирам, че когато натрупаш пари, с които можеш да подсигуриш живота си, трябва да има и нещо друго, което да дава смисъл. Истории за любов, мечти от детството, изкуство..."

Източник: Woman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари