Стево Пендаровски: Замерянето с камъни на клуба в Благоевград е вандалски акт

0
Димитър Ковачевски очаква от властите в България да открият и санкционират нападателите, счупили стъклото на клуб "Никола Вапцаров"
Димитър Ковачевски очаква от властите в България да открият и санкционират нападателите, счупили стъклото на клуб "Никола Вапцаров" Снимка: БТА

Димитър Ковачевски очаква от властите в България да открият и санкционират нападателите, счупили стъклото на клуб "Никола Вапцаров"

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски остро осъди замерянето с камъни, при което беше счупено стъклото на културния клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, което нарече „вандалски акт" и призова за разкриване и наказание на извършителите.

Вчера вечерта е била разбита витрината на клуба в Благоевград, който беше открит на 30 октомври миналата година по частна инициатива.

Във Фейсбук профила си Пендаровски изразява съжаление „за инцидентите на македонската граница, причинени от група граждани на Република България, водени от депутати в техния парламент”.

Изразявам съжаление, че не сме свидетели на осъждане на атаките, насочени срещу македонски полицаи и македонски институции. Поздравявам служителите на полицията и компетентните органи за проявеното достойнство и професионализъм при справяне с агресивните вандали”, написа Пендаровски, предава БТА.

Той коментира и написаното във Фейсбук профила на бившия посланик на Република България в Република Северна Македония и настоящ евродепутат Александър Йорданов, „което съдържа обиди и унизителни фрази за македонския народ, напълно неуместни за дипломат и член на Европейския парламент”.

В случая добавям, че не става въпрос само за липсата на елементарна култура от негова страна, но и за най-грубата форма на език на омразата, която е безпрецедентна в историята на македонско-българските отношения. За съжаление териториалните претенции и отричането на македонската нация станаха ежедневие. За подобни негативни прояви очакваме навременна и адекватна реакция от официална София”, написа Пендаровски.

Димитър Ковачевски - властите в България да открият и санкционират нападателите, счупили стъклото на клуба

И премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски остро осъди във Фейсбук профила си „вандалския акт на замерянето с камъни на македонския клуб „Никола Йонков Вапцаров" в Благоевград.

Вчера вечерта е била счупена витрината на клуба в Благоевград, който беше открит на 30 октомври миналата година по частна инициатива.

Подобни действия не кореспондират с договорената политика за насърчаване на добросъседските отношения, взаимното уважение и приятелството между две съседни държави. Очаквам компетентните институции в България в най-кратки срокове да открият и санкционират извършителите и да осъдят вандализма. В духа на европейските ценности Северна Македония ще продължи усилията си за укрепване на дипломатическия и положителен дневен ред между Северна Македония и България”, пише Ковачевски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари