Стефан Цанев получи плакет от областния управител на Русе

2
Стефан Цанев е роден през 1936 година в село Червена вода
Стефан Цанев е роден през 1936 година в село Червена вода Снимка: Областна администрация - Русе

Стефан Цанев е роден през 1936 година в село Червена вода 

Големият български писател, драматург и поет Стефан Цанев бе удостоен с плакет на областния управител на Русе.

Най-високото отличие в сферата на културата, което може да бъде присъдено от ръководството на Областната администрация, бе лично връчено на Стефан Цанев от Анатоли Станев. Плакетът се дава за изключителния принос на писателя към българската култура и образование, както и за развитието на гражданското общество в страната.

„Горд съм, че Ви познавам. "Вие сте пример за съвременен будител, човек, който не остава равнодушен към проблемите на хората в борбата им за справедливост“, заяви Станев. Двамата разговаряха и по редица теми, касаещи съвремието. Според Цанев сред най-важните свободи в живота на човек остава именно възможността той да споделя мнението си свободно.

Понастоящем Стефан Цанев работи върху седем театрални комедии, които най-вероятно до края на годината ще бъдат представени пред публика. Всяка от тях е с продължителност от около половин час, като тяхната тематика е по-скоро алегорична.

Припомняме, че Стефан Цанев е роден на 7 август 1936 година в русенското село Червена вода. Завършва с пълно отличие и златен медал полукласическата гимназия в Русе, а след това журналистика в Софийския университет и драматургия в Московския киноинститут. Носител е на голям брой литературни и културни награди, сред които наградата за поезия Пеньо Пенев (1988), наградата за детска литература П. Р. Славейков (1992), националната литературна награда Иван Вазов (2004), орден Стара планина, І ст. – за цялостен принос към българската култура (2006), националната награда Христо Г. Данов за цялостен принос в българската литература (2011), наградата Икар за изключителен принос към българския театър (2019).

Творчеството му е превеждано на повечето европейски езици, а също и на китайски, монголски и арабски, а някои от пиесите му са многократно поставяни и в чужбина. Целият творчески път на Цанев минава под знака на трайна читателска и зрителска любов, но това съвсем не означава, че пътят, който извървява е бил лек. Не малко негови произведения по времето на социализма биват цензурирани и дори забранявани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    10
    Няма такава държава
    Какво достойнство,кви пет лева,беее...днес стана ясно,че дори жената Ива Митева има такова...Ънътоли се скатава до последно,като мишок!Земестникът му,младо момче показа как се прави и подаде оставка,ама тоз се крие зад евтин пиар и уж свършена работа някаква...бла,бла🤦‍♂️Това се нарича пунта мара!
  • -2
    9
    Пунта мара
    Такива житейски ситуации има описани от Стефан Цанев в творчеството му, като тая в която са попаднали служителите в администрацията. Просто трябва да прегледаш последната му книга и ако си умен и прозорлив ще си дадеш сметка за морала, човешките ценности и човешкото достойнство. Достойнство, а не страх и робско подчинение.Други времена, твоето е минало
  • 3
    8
    Бай Хой
    Абе "Пунта маро",между другото много точно име си избрал-със същия успех може да е и "Врели-некипели", ти си ми ясен отвсякъде😂Успокой се,дишай и почакай- всичко ще си дойде по местата,включително и ти,дето се правиш на Ванга и сееш внушения и злоба!Ади,че много време отделих на паралелната ти реалност😂😂😂🤣
  • 8
    7
    Бай Хой
    Справедлив ...нищо не казвам за наградения,ам дърлящите коментирам..Управителя ни го знам също,ама сина вика,че бил от Слави от партията...е тогаз що чини там още,аа. Ко чака .Ората не ги искат таквиз гьонсурати не ни трябват
  • 5
    6
    Мунчо
    До 2: Той, Ънътоли не е виновен. Виновни са неговите господари от ИТН, ако все пак този отровител не си е сменил вече партията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари