Стефан Тафров към екоминистъра: Как се мери качеството на въздуха в Русе?!

1
Тафров обясни, че има разминаване между лошото качество на въздуха, констатирано от русенци, и възможностите на РИОСВ да идентифицира навреме източниците на замърсяване
Тафров обясни, че има разминаване между лошото качество на въздуха, констатирано от русенци, и възможностите на РИОСВ да идентифицира навреме източниците на замърсяване Снимка: ПП "Демократична България"

Народният представител от „Демократична България“ Стефан Тафров отправи въпроси към министъра на околната среда в служебното правителство Стефан Личев във връзка със замърсяванията на въздуха в Русе

Тафров изисква от министъра информация за това с какви технически средства разполага РИОСВ-Русе за установяване на източниците на замърсяване на въздуха в града и околните селища.

“Колко са станциите, които мерят химически показатели, достатъчни ли са те и съобразени ли са със спецификите на индустриалните предприятия в региона? Какво трябва да се направи, за да се установи има ли замърсяване на въздуха от трансграничен характер”, пита народният представител. 

“Има ли нужда от промяна на съществуващата законова и нормативна база, за да се реши трайно проблемът със замърсяването на въздуха на Русе и на околните селища? Има ли нужда от допълнителни бюджетни средства за справяне с проблема и в какъв приблизителен обем според МОСВ”, са другите въпроси на Тафров.

Повод за въпросите му, на които ще бъде отговорено в рамките на парламентарния контрол, са последните оплаквания от неприятни миризми от химикали в областния град.

На 27 август граждани сигнализираха за задушлива миризма на бакелит или изгряла пластмаса. Въпреки подадените 9 сигнала на “зеления” телефон в РИОСВ-Русе и последвалия обход служителите на екоинспекцията не са констатирали наличие на промишлени миризми. Не са отчетени и превишения на следените показатели за качеството на атмосферния въздух. Във въпроса си Стефан Тафров определя случая като най-пресния пример за разминаването между лошото качество на въздуха, констатирано от русенци, и възможностите на РИОСВ да идентифицира навреме източниците на замърсяване.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари