Стартира национален ученически конкурс "ЧистоЗнание в действие"

0

Фондация «ЗАЕДНО — общуване за подкрепа и развитие» отправя покана за участие в национален ученически конкурс на тема: "ЧистоЗнание в Действие". Той е част от националната кампания «Практични умения за устойчив начин на живот 2014», която фондацията реализира в партньорство с кампанията «ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ».

За участие в конкурса са поканени учениците от 1 до 11 клас, подкрепени от техните учители и родители. Целта на инициативата е формиране на култура за устойчив начин на живот, отговорно и осъзнато отношение и грижа за природата, чрез насърчаване на творческите действия и пряко взаимодействие на учениците с природата и нейните ресурси.

Участието в конкурса изисква от участниците да изпълнят четири конкретни стъпки:

1. Запознаване с етиките и принципите на пермакултурата, от сайта: www.etika.zaedno.net.

2. Учениците измислят своя уникална идея, с грижа за природата и нейните ресурси

3. Учениците реализират своята идея, съвместно с учители, родители и приятели

4. Учениците изпращат кратък текст и няколко снимки, проследяващи реализирането на тяхната идея на адрес: [email protected]

Участниците могат да осъществят своя уникална идея, свързана с креативни практики за опазване на околната среда, или да използват някое от следните предложения:

•събиране и разделно изхвърляне на твърдите битови отпадъци от градските площи;

•създаване на билкова спирала или зеленчукова леха в двора на училището, чрез която учениците изучават процесите на култивиране на природата и отглеждане на храната;

•създаване на компостер , за събиране на био-разградими отпадъци, което е добра възможност учениците да наблюдават превръщането на органичните отпадъци в плодородна почва, осигуряваща изобилието на следващата реколта;

•изработване на картонени кошчета за събиране на хартиени и пластмасови отпадъци, като възможност учениците да наблюдават собственото си потребление на ресурси;

•създаване на практични и арт-инсталации от рециклирани материали, като упражнение за стратегическо използване на местни ресурси чрез креативен подход и антипод на масовата потребителска култура.

Всички изпратени истории, които отговарят на изискването: «дейности с грижа за природата и нейните ресурси», ще бъдат публикувани на сайта на кампанията. Всички участници ще получат сертификат за участие в Националната кампания, а техните истории ще станат част от интерактивна он-лайн изложба под надслов «Вдъхновяващи истории за Бъдещето, което расте в училищата на България».

Специални награди ще има за първите 30 екипа, които се включат в конкурса. Организаторите на инициативата подчертават, че практическите умения, които учениците ще добият, планирайки и реализирайки своите идеи, са истинската награда за участието в тази образователна кампания.

Материали за конкурса се изпращат в срок до 30.05.2014г. на адрес: [email protected]

Подробна информация за конкурса може да намерите на интернет адрес: www.etika.zaedno.net

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари