Стартира конкурсът за млади режисьори в Русе

0

Тази неделя откъс от своите постановки пред русенска публика ще представят Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова

Кметът на Русе Пенчо Милков приветства участниците в петото издание на конкурса за млад режисьор "Слави Шкаров", организиран от Драматичен театър „Сава Огнянов“ с подкрепата на общинската програма „Култура“.

Директорът на театъра Боян Иванов подчерта, че тази година конкурсът се провежда в напълно нов формат, включващ работа по селектираните постановки в творчески ателиета, както и участие на публиката и самите актьори в гласуването накрая.

Темата на настоящото издание е "Другите", а до финалната права театроведът, драматург и преводач Пламен Харманджиев допусна трима участници. С избора си той се стреми до публиката да достигнат възможно най-разнообразни видове театър.

Темата е деликатна и задава много въпроси. Всяка личност изживява темата за „другите“ по различен начин и е интересно как всеки от тримата автори ще я пресъздаде на сцената. Благословени са онези, които могат да предадат чувствата си чрез творчество, останалите можем само да съпреживяваме. Събития като този конкурс безспорно са част от богатствата на Русе и допринасят за неповторимия му културен дух“, сподели кметът.

Тази неделя откъс от своите постановки пред русенска публика ще представят Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова.

Между 13 и 18 юни те ще направят творчески ателиета с актьори от трупата на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе. В последния ден от конкурса, 18 юни, от 18 часа в Камерна зала „Слави Шкаров“ ще бъде представянето пред публика на части от работните проекти на финалистите. Журито на конкурса ще определи победителя в тазгодишното издание, като публиката и самите актьори също ще могат да дадат своя глас, съобщиха от Община Русе.

След това ще се състои и церемонията по награждаването. Входът за събитието е свободен.

Ана Батева ще представи работата си по „Празен град" на съвременния македонски драматург Деян Дуковски, в която двама братя и войници от враждуващи страни ще се срещнат в нощта преди решаващата битка. "В своята същност тази трагикомедия е балканско огледало на универсалния конфликт между еднаквите по кръв като Ромул и Рем, Каин и Авел, Яков и Исав. Авторът, познат със своето невероятно чувство за хумор, по много циничен и ироничен начин представя срещата между двама братя и тяхното последно пребиваване в окупиран празен град."

Кристина Беломорска ще въведе зрителите в „сайт-спесифик черна комедия" с текста на съвременния румънски драматург Матей Вишниек „Различен театър или Човекът като кошче за боклук", в който ще протегне ръка към бездната на изгубената близост. "Текстът разглежда един от най-значимите и големи въпроси, вълнуващи театъра – „човекът“. Човекът като личност и индивидуалност, поставен в абсурдната ситуация, отстраняваща го от единственото условие, чрез което може да реализира своята човешка природа: човечността през другия, единението с него, близостта."

Ева Данаилова ще провокира с авторски спектакъл, който Бертолт Брехт и актьорите ще пишат заедно с нея в търсенето на „малкия човек" сред стихиите на кризисния свят. "Идеята е да можем заедно със зрителите да разгледаме значението на сюжета, за да усетят най-вече смисъла да се говори и мисли за важните теми; да усетят силата на споделянето и по забавен и интерактивен начин да успеят да се замислят колко хора са поставени пред трудности и дилеми и дали е нужно да съдим „другите“ – различните от нас."

Победителят в конкурса получава възможността да доразвие идеята си до представление, което ще стане част от репертоара на ДТ „Сава Огнянов“ през следващия театрален сезон.

Конкурсът за млад режисьор „Слави Шакров“ се организира от 2018 г. насам от Драматичен театър "Сава Огнянов", като насърчава работата и креативността на режисьори до 35-годишна възраст от цялата страна.

В петък от 18:00 ч. ще бъде представено и второто издание на книгата "За Слави Шкаров от приятелите", реализирано по проект от Програма „Култура“ на Община Русе и със съдействието на Фондация „Косьо Станев“ и Издателска къща „ПАРНАС“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари