Стартира кампания за обновяването на Конната база

0
Организаторите имат идея да създадат и Център за рехабилитация с участието на психолози и кинезитерапевти
Организаторите имат идея да създадат и Център за рехабилитация с участието на психолози и кинезитерапевти Снимка: Ruse horse club

Благотворителна кампания подема Сдружение с обществено полезна дейност Клуб по конен спорт „Истър“.

Целта й е подпомагане дейността на клуба, свързана с конна терапия на деца с увреждания и деца в неравностойно положение. „Интересът към тази дейност нараства, в момента работим с 10 деца, но желаещите се увеличават и дори имаме притеснения, че не ни достига човешки ресурс“, обясни треньорът Искрен Гецов. Той е преминал обучение по швейцарска програма и има сертификат за работа именно с деца с увреждания. Той и колегите му искат да подобрят условията, при които се провежда терапията.

Плацът, на който се извършват дейностите е смес от пясък и прах и доста се запрашава, когато конете се движат по него. Затова има нужда да се направи напоителна система за овлажняване на терена. Необходимо е също да бъде закупено специално оборудване като колани, седла, рампа за по-лесно качване на конете на деца в инвалидна количка. Освен това конюшнята е в много лошо състояние и се нуждае от ремонт. За всичко това са нужни около 15 хил. лв. От Клуба вече водят разговори с бизнеса и имат надежда, че различни фирми ще помогнат. Самите членове на „Истър“ ще направят лични дарения, а се надяват и русенци да се включат в кампанията.

Вече са водени и разговори с Общинска администрация. В момента Хиподрумът  преминава от държавна в общинска собственост и когато това стане Общината ще вложи средства за обновяването и поддръжката му, уверил е кметът Стоилов.

„Конната терапия не е лечение, но благодарение на нея се постига подобрение в състоянието на децата. А освен физическата полза има и още много други“, коментира Искрен Гецов. Той и колегите му гледат и още по-напред в бъдещето – имат идея да създадат и Център за рехабилитация, с участието на психолози и кинезитерапевти.

Желаещите да помогнат, могат да направят дарение в полза на Сдружение с обществено полезна дейност Клуб по конен спорт – Истър, по банков път, по сметка BG06 IABG 7471 1000 05 15 01 при банка Интернешънъл Асет Банк АД или в специалната кутия за дарения в офиса на ТераЛингва на ул. "Петко Д. Петков" 7.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари